AMSTERDAM - Met cijfers te mooi om waar te zijn heeft bondscoach Bert van Marwijk voldaan aan zijn eerste opdracht. Acht kwalificatiewedstrijden, acht keer winst. Zeventien goals voor, twee tegen.

IJsland, Macedonië, Noorwegen en Schotland (woensdagavond in Glasgow) stonden erbij en keken ernaar. Er is voor Oranje niets om geringschattend over te doen. Het was een prestatie van formaat.

De missie van Van Marwijk zit er daarmee voor de helft op. Deel twee volgt straks in Zuid-Afrika, op de WK waar normaal gesproken tegenstanders van een ander kaliber volgen. In Hampden Park, na een duel in een adembenemende atmosfeer, liet Nederland zien toe te zijn aan de volgende stap.

Stabieler

Na het soms sensationele EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk, met sierraden van wedstrijden tegen Frankrijk en Italië onder leiding van Marco van Basten, wilde Van Marwijk Oranje wat stabieler maken in defensieve zin.

Daarin is hij wel geslaagd. Hoewel de verdediging van Nederland voortdurend aan kritiek onderhevig is, geeft het amper doelpunten weg. Ook zonder Edwin van der Sar in het doel.

Van Marwijk is duidelijk in zijn beleid. Hij houdt van zekerheden. Desondanks ziet hij wanneer de tijd rijp is voor vernieuwingen. De afgelopen twee wedstrijden speelde ineens Gregory van der Wiel op de plaats van John Heitinga. Hij schroomt niet Eljero Elia in te zetten, als Arjen Robben de wedstrijd even niet naar zijn hand zet.

Jongelingen

Samen met Michel Vorm, de onervaren doelman van FC Utrecht, behoorde Elia woensdag tot de smaakmakers van het duel met Schotland (0-1). De bij FC Twente tot wasdom gekomen aanvaller legde de legendarische voetbaltempel van Hampden Park met zijn ongeëvenaarde sfeer het zwijgen op. Het was als in een droom, zei hij later.

''Het was ongelooflijk, deze avond'', vond Elia. In zijn eerste interland, afgelopen vrijdag tegen Japan, had hij twee assists. Nu maakte hij de winnende goal. ''Ik maakte dat doelpunt op mijn gevoel. Een schijnbeweging, de keeper zou wel vallen. Vervolgens intikken. Het was mooi.''

Hoe mooi het ook was, uniek vond hij zijn ervaring niet. ''De ambiance hier was fantastisch. Maar met HSV heb ik in de Bundesliga ook wel wedstrijden gehad die hieraan kunnen tippen. Maar dit zal me altijd bijblijven. Mijn eerste kwalificatiewedstrijd. En dan scoren.''

Raspaardje

Elia is het raspaardje. Van Marwijk heeft voor de vier aanvallende posities al zes topspelers, toch sluipt Elia naderbij. ''Een teamspeler bij uitstek'', vond de bondscoach. ''Hij heeft bij Twente veel geleerd. In Duitsland maakt hij nu de volgende stap.''

Indruk maken deed ook Michel Vorm. Hij zal de discussie rond de eventuele terugkeer van Van der Sar niet doen verstommen, maar goed was hij wel op Hampden. Nooit eerder keepte Vorm in een buitenlands stadion. In Glasgow had hij meerdere cruciale reddingen.

''Aan het ontbijt vertelde keeperstrainer Ruud Hesp me dat ik zou spelen'', zei Vorm. ''Ik had daar natuurlijk wel rekening mee gehouden, nadat Maarten Stekelenburg geblesseerd was afgevallen. Ik heb genoten, maar overdreven zenuwachtig was ik niet.''

Vorm bekeek de zaak reëel. ''Ik ben de afgelopen tien dagen met deze groep in training geweest. Als er dan een beroep op je wordt gedaan moet je er klaar voor zijn. Ik had een gezonde wedstrijdspanning, meer niet. Hoe ik erop terugkijk? We hebben gewonnen. En ik geloof niet dat ik veel heb weggegeven.''