UTRECHT - De Nederlandse Maxine Sapulette (18) is 's werelds beste wakeboardster aan de kabel. Ze is regerend wereldkampioene, leider van het algemeen klassement in de Wake Park World Series en ze werd vorige maand Europees kampioen in Finland.

Shesports.nl sprak met haar over haar sport, carrière, onlangs overleden moeder, eigen Pro model, de Olympische Spelen en haar toekomstdromen.

Ben je inmiddels al aan het idee van succes gewend?

"Eigenlijk ben ik al sinds 2006 wereldkampioene (girls categorie, t/m 16 jaar, red.), ook werd ik in 2008 en dit jaar wereldkampioen. Ik ben nu al vier jaar achter elkaar Europees kampioen, eerst bij de girls en de junior ladies en twee keer bij de Open Ladies. Ondertussen raak ik wel een beetje gewend aan het succes, maar het blijft elk jaar weer een uitdaging. Ik moet hard mijn best doen om mijn titel te behouden."

Waar ben je dit seizoen zoal geweest en welke wedstrijden staan er op het programma?

"Ik heb dit jaar al aardig wat wedstrijden achter de rug, maar er volgen er nog meer. Ik zit op dit moment in Kiev in de Oekraine voor de derde stop van de Wake Park World Series. De eerste stops vonden plaats in de Filippijnen en in Orlando. Bij beide wedstrijden eindigde ik op de eerste plaats. Ik leid het klassement, dat wil ik graag zou houden. Volgend weekend is de finale van de tour in Hamburg. Tot slot ga ik nog naar Magdeburg in Duitsland en Bursa in Turkije."

Je begon pas in 2003 met wakeboarden. Hoe heb je je zo snel kunnen ontwikkelen?

"Ik denk dat het vooral komt door alle trainingen die ik heb gehad met de jongens. Vooral Sjors van de Kerkhof heeft mij vanaf het begin veel gecoacht. Met hem reis ik veel naar wedstrijden. Ik heb al aan veel wedstrijden meegedaan. Door die ervaringen ontwikkel je jezelf veel sneller."

Ben je als wakeboard-pro rijk?

"Rijk?! Nee, dat zeker niet. Je zou er van kunnen leven, dat is ook wat ik doe op dit moment. Als ik er echt van rijk van zou willen worden dan zou ik naar Amerika moeten gaan. Of in ieder geval veel wedstrijden doen achter de boot, dat is namelijk waar het geld zit. Er zijn wel enkele Amerikaanse wakeboarders die echt een vette villa hebben, maar daar zijn er zeker niet veel van. Op dit moment ben ik vooral bezig met het boarden achter de kabel. Hopelijk ga ik volgend seizoen ook achter de boot professioneel boarden. Wie weet wat er dan van komt, we zullen zien."

In juni overleed je moeder. Was het niet moeilijk om je leven weer op te pakken?

"Vergeten zal ik haar nooit, ik denk elke dag aan haar. Zij geeft mij de hoop om door te gaan, ze zou alleen maar willen dat ze trots op me kon zijn. Ik voel dat ze bij me is wanneer ik op het water sta. Als ik op het water sta voel ik me goed. Daardoor denk ik er minder aan alles wat er om me heen gebeurt. Ik doe gewoon mijn ding. Wakeboarden is mijn leven, als ik niet kan wakeboarden dan is mijn leven niet compleet."

Je bent wereldkampioene en toch ben je niet zo bekend. Vind je dat jammer?

"Ik vind het geen probleem. Wakeboarden is nu eenmaal niet zo bekend. Maar dat zal zeker wel veranderen in de volgende twee á drie jaar. Wakeboarden wordt steeds populairder en krijgt steeds meer aandacht. Hopelijk zal ik dan ook wat meer aandacht krijgen in de media."

Hoe zou je het vinden als wakeboarden een Olympische sport zou worden?

"Ik zou het te gek vinden. Eerlijk gezegd denk ik dat ze er al een tijdje mee bezig zijn. Wie weet gebeurt het snel in de komende. Misschien kan ik Nederland dan vertegenwoordigen."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik hoop gewoon mijn ding te blijven doen en door te gaan zoals ik het nu doe. Ik krijg dit jaar mijn eigen pro model board en pro vest. Ik hoop dat het goed verkocht wordt en dat er in de toekomst nog meerdere producten verschijnen met mijn naam en logo er op. Ik wil graag zoveel mogelijk wedstrijden blijven doen en blessurevrij blijven. Ook zou ik ooit mijn eigen wakeboardschool willen beginnen. Wanneer ik niet meer als pro kan boarden dan wil ik graag lesgeven."

Komend weekeinde vindt op het Ermerstrand het NK Wakeboarden plaats. Ook Maxine Sapulette is daar van de partij.