SAINT JEAN D'ANGELY - Aan de hegemonie van Daniël Willemsen in de zijspancross is een einde gekomen. Hij kan dit seizoen geen achtste wereldtitel bijschrijven op zijn palmares.

De 34-jarige Nederlander scoorde zondag met bakkenist Sven Verbrugge te weinig punten in de Grote Prijs van Frankrijk om het wereldkampioenschap te kunnen prolongeren.

De Belgische neven Jan Hendrickx (met bakkenist Tim Smeuninx) en Joris Hendrickx (met Kaspars Liepins) maken over een week in het Duitse Rudersberg uit wie Willemsen opvolgt als wereldkampioen.

Joris Hendrickx liep zondag met de tweede plaats op het circuit in Saint Jean d'Angely iets in op klassementsleider Jan, die vierde werd. Het verschil bedraagt 13 punten.

Botte pech

Willemsen was de afgelopen jaren onoverwinnelijk in de zijspan. Hij greep zes wereldtitels op rij. Dit jaar gooide botte pech alles in de war. Bij een valpartij brak hij zijn scheenbeen en kon drie Grote Prijzen niet meedoen.

Terug op de crossbaan probeerde Willemsen tevergeefs de opgelopen achterstand goed te maken. Zondag in de GP van Frankrijk eindigde hij als derde; hij finishte als vijfde in de eerste manche, maar won wel de tweede.

De winst in Frankrijk ging naar de Letse broers Janis en Lauris Daiders.