ROTTERDAM - Jan Willem Snippe ontbreekt in de Nederlandse volleybalselectie voor het WK-kwalificatietoernooi in Bulgarije, dat vrijdag begint. De passer-loper heeft nog te veel last van een enkelblessure die hij maandag opliep tijdens de training.

Bondscoach Peter Blangé neemt als vervanger een extra libero mee, Richard Rademaker. Dirk-Jan van Gendt maakt na anderhalf jaar zijn rentree in Oranje. De 35-jarige routinier is de tweede spelverdeler achter Yannick van Harskamp.

Nederland opent vrijdag in het Bulgaarse Varna tegen Tsjechië. Zaterdag volgt Portugal en zondag is de op papier zwaarste wedstrijd, tegen Bulgarije.

Het gastland is de nummer vier op de wereldranglijst, Nederland staat 28e. De beste twee landen plaatsen zich voor het wereldkampioenschap volgend jaar september in Italië.

De voltallige selectie: Yannick van Harskamp, Dirk-Jan van Gendt, Jelte Maan, Richard Rademaker, Kay van Dijk, Niels Klapwijk, Jeroen Trommel, Robert Horstink, Jeroen Rauwerdink, Rob Bontje, Wytze Kooistra en Lars Lorsheijd.