AMSTERDAM - Hockey-bondscoach Herman Kruis kan geen begrip opbrengen voor de uitlatingen van Miek van Geenhuizen. In verschillende media haalde de gestopte international hard uit naar de nieuwe bondscoach.

Van Geenhuizen, net teruggekeerd van een blessure, was zo boos dat Kruis haar op de bank plaatste, dat zij per direct haar internationale loopbaan beëindigde.

"Ik had tien jaar ervaring als international, olympisch goud, de wereldtitel, Europees goud en de Champions Trophy gewonnen. Vreemd dat een speelster die zoveel had meegemaakt en derde aanvoerder was, zonder uitleg werd gepasseerd", liet zij maandag weten.

Passend

In een persverklaring laat Kruis weten dat het eisen van een basisplaats "niet passend" is. "Ik heb veel waardering voor wat Miek heeft gepresteerd en heb haar daarom ook weer bij de selectie gehaald. Anderzijds is het eisen van een basisplaats niet passend, terugkomend na een periode van niet spelen."

De kersverse bondscoach, die enkele weken geleden met Oranje brons behaalde bij de Champions Trophy, benadrukt verder dat in het huidige tophockey met de vele wissels het claimen van een basisplaats niet reëel is.

Vorm

"Het ligt onder andere aan de vorm van de speelsters hoeveel minuten wordt gespeeld. Daar had Miek geen begrip voor en er is afgesproken dat zij een maand bedenktijd zou nemen."

Van Geenhuizen gaf gister te kennen dat zij niet wilde terugkeren. Een beslissing die Kruis zegt te betreuren.