LEIDEN - De Nederlandse basketballers hebben het toernooi om de Keytown Nations Basketball Cup niet kunnen winnen. Israël was zondag in het afsluitende duel in Leiden met 88-68 te sterk.

Bij rust leidde Israël, waar Nederland dinsdag in Almere nog van had gewonnen, met 45-42.

Dankzij de ruime winst eindigde Israël op de eerste plaats, voor Nederland. Duitsland werd derde. Het doelsaldo was beslissend omdat alle landen één wedstrijd hadden gewonnen.

Nederland versloeg Duitsland (77-56), Duitsland was met 79-72 te sterk voor Israël en Israël won dus van Nederland.

Gadzuric

Het was voor Oranje de laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op de komende EK-kwalificatiewedstrijden. Montenegro is zaterdag de eerste tegenstander voor het team van bondscoach Gadi Kedar, die vermoedelijk niet kan beschikken over NBA-speler Dan Gadzuric.

Hij trouwde onlangs en overweegt of hij zich later alsnog bij Oranje aansluit. Ties Theeuwkens is geblesseerd aan zijn kuit. Het is onzeker of hij op tijd fit is voor het duel met Montenegro.

Elson

Francisco Elson, die ook uitkomt in de Amerikaanse profcompetitie, is wel van de partij in de EK-kwalificatiereeks. Hij speelde zondag ongelukkig en maakte slechts twee punten. Peter van Paassen was met 25 punten topscorer. Brian Defares noteerde veertien punten, Henk Norel elf.

Naast Montenego speelt Nederland in de EK-kwalificatiepoule ook tegen Oostenrijk, IJsland en Denemarken.