MIAO LI - De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag ook hun tweede wedstrijd in de tweede ronde van de World Grand Prix gewonnen.

Het team van bondscoach Avital Selinger was in Taiwan te sterk voor de Verenigde Staten. De nummer twee van de wereld werd in vijf sets verslagen, 12-25 25-22 25-16 21-25 15-13.

Een dag eerder had Oranje in Miao Li al gewonnen van Duitsland. De Nederlanders hebben in het toernooi, dat ze in 2007 wonnen, nu vijf opeenvolgende zeges geboekt. Tijdens het eerste weekeinde in Polen waren Japan, Polen en Thailand al verslagen.

Selinger begon tegen de Verenigde Staten met Kim Staelens, Chaïne Staelens, Caroline Wensink, Manon Flier, Ingrid Visser, Debby Stam en libero Janneke van Tienen. Vanaf de derde set speelde Francien Huurman voor Visser.

Spannend verloop

De ontmoeting kende een bijzonder spannend verloop. In de beslissende set was er nog geen sprake van veel kwaliteitsverschil. Een uitstekende netactie van Stam (10-8) zette Oranje op het juiste spoor. Bij 14-10 krijgen Selingers vrouwen het eerste wedstrijdpunt. Het vierde werd uiteindelijk verzilverd.

Door de zege is Oranje nog altijd de ongeslagen koploper van groep D. Zondag wacht in Taiwan nog het duel met de Dominicaanse Repuliek.

Flier

Tegen de Amerikaanse vice-olympisch kampioen was aanvoerster Flier goed voor de meeste punten, vijftien. Huurman en Chaïne Staelens maakten er beiden tien, Stam was goed voor negen scores.

Selinger prees naderhand de mentaliteit van zijn team. ,,We begonnen slecht, maar hebben ons teruggeknokt in de wedstrijd. Voor deze zege hebben we hard moeten werken.''