AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters hebben de derde en laatste oefenwedstrijd tegen Spanje donderdag niet kunnen winnen. In het Wagener Stadion in Amstelveen werd het 1-1.

Marilyn Agliotti maakte na rust een achterstand voor Oranje ongedaan.

Nederland en Spanje speelden dinsdag ook al met 1-1 gelijk. Het eerste oefenduel tussen beide landen eindigde maandag in een zege van 5-2 voor het elftal van bondscoach Herman Kruis, dat in voorbereiding is op het Europees kampioenschap eind augustus in Amstelveen.

Strafcorners

Oranje kon donderdag in de eerste helft niet imponeren. De olympisch kampioen speelde slordig en wist nauwelijks kansen te creëren. Via een benutte strafcorner van Gloria Cornerma nam Spanje verrassend de leiding: 0-1.

Nederland mocht twee strafcorners nemen, maar Eva de Goede en Wieke Dijkstra scoorden niet. Maartje Paumen, strafcornerspecialist, ontbrak net als dinsdag met een lichte heupblessure.

Na rust nam Nederland, dat in een hoger tempo en feller speelde, het initiatief over. Op aangeven van Ellen Hoog maakte Marilyn Agliotti al snel gelijk. Nederland kreeg daarna voldoende kansen op een tweede treffer.

Holman

Fieke Holman was het dichtst bij een doelpunt. Zij zag haar inzet uit een strafcorner net over het doel verdwijnen. Kort voor tijd miste Kim Lammers van dichtbij. Oranje kreeg na rust in totaal zes strafcorners.

''In vergelijking met de eerste helft zag ik duidelijk verbeteringen'', aldus Kruis na afloop. ''We hielden het veld breder en maakten meer acties buitenom. Dat leverde veel kansen op en Spanje is bovendien nauwelijks meer in de buurt van onze cirkel geweest.''

Over het benutten van de kansen was Kruis minder te spreken. Oranje miste acht strafcorners. ''Het is alleen maar goed dat Holman nu de kans krijgt'', aldus Kruis over die strafcorners. ''Je bent anders ontzettend afhankelijk van één persoon.''

Engels

Kruis verwacht dat Paumen zaterdag weer meetraint met de groep. De coach moet nog een keuze maken wie tijdens het EK het doel verdedigt. Floortje Engels lijkt de voorkeur te krijgen, maar ook Inge Vermeulen kwam dinsdag tegen de Spaanse vrouwen in actie. ''Ik heb twee goede keepsters nodig'', aldus Kruis. ''Kort voor het toernooi maak ik mijn keuze.''

Spanje is eind augustus ook deelnemer aan het Europees kampioenschap. Het land is ingedeeld in groep B met Duitsland, Ierland en Schotland.

Oranje neemt het in groep A op tegen Engeland, Azerbeidzjan en Rusland. Voor die tijd volgen nog oefenduels tegen de hoogste jeugdteams (mannen) van Rotterdam en Push en een wedstrijd tegen Ierland van twee keer twintig minuten.