AMSTERDAM - Het wordt de grootste rivaliteit in de sportwereld genoemd. Vanaf donderdagavond zijn alle Amerikaanse ogen gericht op de Boston Red Sox en de New York Yankees als zij beginnen aan de eerste van vier opeenvolgende wedstrijden tegen elkaar.

In Yankee Stadium staat de komende dagen meer op het spel dan enkel de eer. De twee ploegen zijn verwikkeld in een felle strijd om de zege in de oostelijke divisie van de American League.

De Yankees gaan momenteel aan de leiding met een winpercentage van 60 procent (65 overwinningen tegen 42 nederlagen) maar worden op de voet gevolgd door de Red Sox met een percentage van 58 procent (62 overwinningen tegen 44 nederlagen).

Boston, dat de laatste twee wedstrijden in een dubbele ontmoeting met de nummer drie uit de divisie Tampa Bay verloor, kan bij een 'sweep' in de serie de leiding in de divisie van de Yankees overnemen.

Babe Ruth

De rivaliteit tussen de Red Sox en de Yankees duurt al meer dan een eeuw en kent vele hoofdstukken. Het belangrijkste blijft de verkoop van Babe Ruth door Boston aan de Yankees in 1919.

Met de komst van Ruth in New York begon de dynastie van de Yankees terwijl de Red Sox, die op dat moment al vijf van de veertien gehouden World Series hadden gewonnen, sportief gezien ver terugvielen. Volgens de fans van Boston was hun ploeg vervloekt omdat zij hun beste speler aan hun grootste rivaal hadden verkocht.

Vloek

Het zou maar liefst 86 jaar duren voordat 'de vloek van de Bambino' werd opgeheven. In 2004 wisten de Red de Yankees in de finale van de American League de Yankees eindelijk te verslaan en ten koste van de St. Louis Cardinals hun zesde World Series te winnen.

In 2007 zegevierden de Red Sox opnieuw in de World Series terwijl de Yankees, algemeen beschouwd als de grootste honkbalclub ter wereld, al sinds 2000 wachten op succes in de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen.

Titelfavoriet

Dit jaar gelden beide teams als favorieten voor de titel maar kunnen zij daarbij wel op felle concurrentie rekenen van ondermeer de huidige kampioen de Philadelphia Phillies en de twee clubs uit Los Angeles, de Dodgers en de Angels.

Vlak voor het sluiten van de transfermarkt wisten de Red Sox nog Victor Martinez aan zich te binden. De van Cleveland afkomstige slagman moet in Boston zorgen voor meer runs. De Yankees besloten zich niet op het allerlaatste moment te versterken en houden zich vast aan de huidige selectie.

De komende dagen zal blijken of die keuze de juiste was als alle ogen gericht zijn op het New Yankee Stadium in de Bronx.

Bekijk een commercial over de rivaliteit