ALMERE - De Nederlandse basketballers hebben dinsdagavond Israel verrassend een fikse afstraffing bezorgd. Oranje won het duel in Almere met ongekende cijfers: 96-74.

Nederland en Israël, dat zich voorbereidt op de Europese titelstrijd en in Europa tot de toplanden behoort, troffen in elkaar in de historie 33 keer.

Slechts één keer eerder viel het verschil nog groter uit in het voordeel van Oranje. Dat was in mei 1986, toen Nederland in Antwerpen tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd nog harder uithaalde (96-71).

Gesloten deuren

Oranje speelde dinsdag, achter gesloten deuren, een voortreffelijke wedstrijd. Zowel aanvallend als verdedigend zat de ploeg goed in elkaar. Na het eerste kwart keek Nederland tegen een achterstand aan, 21-27.

Halverwege was dat negatieve verschil teruggebracht naar één punt. Oranje sloeg toe in het derde kwart, toen de ploeg ineens uitliep naar 72-58. Israël brak aan het begin van de vierde periode helemaal nadat het twee technische fouten moest incasseren en Nederland er direct twee driepunters op liet volgen.

Slagter

Arvin Slagter zorgde aan Nederlandse zijde voor de meeste punten: 18. Peter van Paassen tekende voor 16 punten en NBA-ster Francisco Elson was met 13 punten en 8 rebounds evenzeer een belangrijke factor bij de veertiende zege van Oranje op Israël in de geschiedenis.