ROME - De supersnelle zwempakken van polyurethaan zijn binnenkort verleden tijd. Het congres van de wereldzwembond FINA heeft vrijdag een motie van de Verenigde Staten aangenomen waarin staat dat zwempakken weer van 'gewoon' textiel moeten zijn.

De wereldkampioenschappen langebaan, die zondag in Rome beginnen, zullen het laatste mondiale evenement zijn waarin de zwemmers kunnen starten in de pakken met extra drijfvermogen.

Dat heeft de directeur van de Nederlandse zwembond, Jan Kossen, vrijdag tegenover het ANP bevestigd. Tijdens de vergadering probeerde het bestuur van de FINA nog krampachtig te voorkomen dat er direct een besluit werd genomen, maar daar gingen de leden - bijna unaniem - niet mee akkoord.

Uit de hand gelopen

"Iedereen vond dat dit zò uit de hand is gelopen, dat er iets veranderd moest worden", vertelde Kossen. Waarschijnlijk duurt het nog tot 1 januari 2010 voordat het reglement wordt aangepast. Wat er met de huidige wereldrecords gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

De mannen zullen zwembroeken dragen van navel tot knie, de vrouwen zullen het bad ingaan met pakken van nek tot knie, met armen en schouders onbedekt.

De 'pakkenkwestie' liep de afgelopen tijd volledig uit de hand. Vorig jaar noteerden zwemmers mondiale toptijden, omdat ze meerdere pakken van polyurethaan over elkaar droegen om zoveel mogelijk extra drijfvermogen te krijgen.

Protesten

Alleen dankzij diverse protesten van coaches besloot de FINA het dragen van meerdere outfits te verbieden. Daarna wilde de federatie een volgende stap zetten door een lijst met goedgekeurd materiaal op te stellen.

Dat werd echter een farce, omdat sommige pakken eerst verboden werden en daarna weer toegelaten. Ook was niet duidelijk waarom de ene outfit geaccepteerd werd en de andere niet.

Aan die situatie komt binnenkort dus een einde. Juristen zullen nu de details van het voorstel gaan uitwerken. Zo moet bijvoorbeeld uiterst secuur worden omschreven wat er verstaan wordt onder 'gewoon textiel', want dat is een rekbaar begrip. "Of we nu een stap terugzetten? Nee, dit kun je beter een stap vooruit noemen", concludeerde Kossen. "De sport komt weer centraal te staan."