LUZERN - Verscheidene Nederlanders, onder wie de gehele vrouwen Acht, roeide zondag tijdens de wereldbekerfinales op de Rotsee in Luzern met rouwbandjes.

Daarmee wilden ze hun medeleven en hun verdriet uiten over de twee omgekomen leden van de Delftse studentenroeivereniging Proteus-Eretes.

Botsing

Martijn Zondervan (23) en Vincent de Gans (21) kwamen vrijdag in Tsjechië om het leven toen de auto waarin ze zaten in botsing kwam met een trein. Stuurvrouw Malou Janssen raakte zwaargewond. Zij waren met de eerstejaars roeiploeg van Proteus op vakantie.

Aanspreekbaar

Peter Wiersum, lid van Proteus en stuurman van de Holland Acht, was zondag na de bronzen race van zijn ploeg nauwelijks aanspreekbaar. Eerst wilde hij weten hoe het met zijn goede vriendin Malou Janssen ging. ''Gelukkig gaat het wat beter met haar'', zei hij naderhand.

''Ze wordt kunstmatig in coma gehouden, heb ik begrepen. De dokters zijn gematigd positief.''

Tunnel

Wiersum sprak van vreselijk nieuws dat zaterdag tot hem kwam. ''Iedereen kent elkaar bij Proteus. Ik heb die jongens die overleden zijn nog gestuurd in de boot. Ik was er helemaal stuk van. Maar omdat ik hier nog een finale te roeien had, heb ik me helemaal van de buitenwereld afgesloten. Ik ben een tunnel ingegaan en daar kom ik nu uit. Daardoor komen ook alle emoties naar boven. Dat lijkt me logisch.''