LUZERN - De Nederlandse vrouwen Acht heeft zondag in Luzern tijdens de wereldbekerfinales roeien op de Rotsee brons behaald. De ploeg van bondscoaches Susannah Chayes en René Mijnders kwam na 2 kilometer voor zilver net iets te kort op de Amerikaanse formatie. Het goud was voor het Roemeense team.

De Acht bestond in Luzern uit Nienke Groen, Claudia Belderbos, Jacobine Veenhoven, Sytske de Groot, Chantal Achterberg, Nienke Kingma, Carline Bouw, Femke Dekker en stuurvrouw Anne Schellekens. Twee jaar geleden behaalde Nederland op dit nummer in Luzern brons. Dekker en Veenhoven waren toen ook van de partij.

Tijdens Peking 2008 behaalde de vrouwen Acht olympisch zilver. Dekker en Kingma zaten vorig jaar in China eveneens in de boot.

Dekker, Achterberg, Kingma en Bouw wonnen zaterdag in Luzern al goud in de vier-zonder, een niet-olympisch nummer.

Holland Acht

In navolging van de vrouwen Acht heeft de Holland Acht bij de mannen zondag ook brons behaald bij de wereldbekerfinales roeien in Luzern. De Nederlandse ploeg kwam na twee kilometer op de Rotsee achter Duitsland en Canada als derde over de finish. De achterstand van Oranje was vrij klein.

De Holland Acht bestond in Luzern uit Meindert Klem, Robert Lücken, David Kuiper, Jozef Klaassen, Olivier Siegelaar, Mitchel Steenman, Olaf van Andel, Diederik Simon en stuurman Peter Wiersum. De Nederlandse ploeg behaalde in 2004 in München de laatste medaille op dit nummer in het wereldbekercircuit, ook brons. Simon was daar toen ook al bij.

De Holland Acht eindigde tijdens Peking 2008 op de vierde plaats. Alleen Lücken kwam van de huidige ploeg vorig jaar in China niet in actie.