LUZERN - De Nederlandse roeiploeg is de eerste dag van de wereldbekerfinales in Luzern redelijk goed doorgekomen. Na de series zijn alle oranjedeelnemers nog in de strijd, al waren daar wel een paar herkansingen voor nodig. De lichte vier-zonder, met onder anderen de Mudatweeling, plaatste zich als enige boot rechtstreeks voor de halve finales.

De Holland Acht eindigde in de voorronde na een degelijke race als tweede achter Duitsland. De ploeg van de bondscoaches René Mijnders en David McGowan moet zich zaterdag via de herkansing kwalificeren voor een (ingecalculeerde) plaats in de finale.

Medaille

"Een medaille is hier het doel'', lichtte Australiër McGowan toe. "Dat komt niet van mij af, maar van de ploeg zelf. Ik ben geen dictator. Bovendien kan elke idoot roepen dat een podiumplaats de bedoeling is. Het gaat erom dat de ploeg het zelf wil. Ze leggen zichzelf die druk op. Dan heeft het ook veel meer waarde. Want ze willen natuurlijk hun eigen woorden wel waarmaken.''

McGowan was redelijk tevreden over de openingsrace van de Holland Acht op de Rotsee. "Er is nog geen reden tot juichen, maar we hebben nu een goed referentiepunt'', meende hij.

"Die herkansing komt ons niet eens zo slecht uit. Zoveel heeft deze ploeg dit seizoen nog niet samen in de Acht geroeid. Dus een extra wedstrijd kunnen we best goed gebruiken.''

Goed

De lichte vier-zonder leverde vrijdag goed werk af in Luzern. Roeland Lievens, Tim Heijbrock en Vincent en Tycho Muda kwamen in de derde serie als tweede over de finish in een tijd van 6.33,48. Dat was ruim voldoende voor een plaats in de halve finales.

De lichte dubbeltwee bij de mannen (Paul Drewes/Jaap Schouten) en de lichte dubbeltwee bij de vrouwen (Rianne Sigmond/Maaike Head) kwalificeerden zich vrijdag via de herkansingen voor de halve eindstrijd.

De vrouwen Acht, de lichte vrouwen vier-zonder en de mannen lichte Acht zijn door een beperkt deelnemersveld in Luzern direct geplaatst voor de finale.