LAGUNA SECA - Dani Pedrosa heeft zondag op het circuit van Laguna Seca de Grote Prijs van de Verenigde Staten in de MotoGP-klasse gewonnen.

De Spaanse motorcoureur, die een jaar op succes heeft moeten wachten, hield op zijn Honda de Italiaan Valentino Rossi (Yamaha) net achter zich. Het verschil op de streep was minder dan een halve seconde.

De Spanjaard Jorge Lorenzo finishte in Californië als derde vóór de Australiër Casey Stoner en de Amerikaan Nicky Hayden. Rossi liep iets uit in het WK-klassement en leidt nu met 151 punten. Lorenzo volgt met 142 punten en Stoner heeft er 135.

Koppositie

Pedrosa spoot vanaf de vierde startplek naar de koppositie en stond deze de hele race niet meer af. Zelfs Rossi, die vorige week in Assen nog met groot machtsvertoon zijn honderdste GP-zege boekte, kon de ontketende Pedrosa niet bijhouden.

Langzaamaan reed de zevenvoudige wereldkampioen uit Italië het gaatje dicht en in de slotronde kwam hij nog gevaarlijk dichtbij, maar Pedrosa hield stand.

Enige fout

''De enige fout die ik heb gemaakt, was dat ik in de laatste ronde te langzaam reed. Ik dacht dat mijn voorsprong groter was'', zei Pedrosa, die tot dusver een moeilijk seizoen kende met blessures en vaak uitviel.

''Ik ben blij dat ik weer een race heb gewonnen'', zei de kleine Spanjaard na zijn zevende GP-zege.

Lorenzo

Zijn talentvolle landgenoot Jorge Lorenzo verbeet de pijn van een zere schouder en voet. De coureur van Yamaha had in de kwalificaties op zaterdag een gemene smak tegen het asfalt gemaakt en het was tot zondag onduidelijk of hij fit genoeg was om te racen.

''Ik heb heel erg mijn best gedaan. Het was een van mijn beste races ooit, ondanks mijn slechte fysieke gesteldheid'', zei Lorenzo, die enkele ronden voor het einde Rossi passeerde en daardoor tweede lag, maar die positie meteen weer moest prijsgeven omdat zijn motor begon te wiebelen.

Europa

De MotoGP keert terug naar Europa en bezoekt over twee weken de Sachsenring voor de GP van Duitsland. De wegracers van de 125cc en 250cc zijn dan ook weer van de partij.