ROTTERDAM - Na vier nederlagen op rij in het World Port Tournament kan het vernieuwde Nederlands honkbalteam een duidelijke conclusie trekken. De top van de eredivisie, met de nodige onervaren talenten, kan zich vooralsnog niet meten met de wereldtop.

Oranje verloor, zonder onder anderen zijn 'Amerikaanse' profs die de Baseball Classic eerder dit jaar tot zo'n aangename verrassing maakten, in Rotterdam vrij kansloos van zowel Cuba, Taiwan als Japan. De finale halen kan niet langer de doelstelling zijn, die is nu leren en beter worden van wedstrijden op niveau.

Na een magere verrichting tegen Japan (0-6), was favoriet Cuba zondag voor de tweede keer te sterk. De schade bleef beperkt: 6-10. Daar zag het aanvankelijk allerminst naar uit.

Afstraffing

Na drie innings leidden de Cubanen met 9-1 en leek een enorme afstraffing in de maak. Zover kwam het niet. Nederland kreeg de kans wat terug te doen en greep die. Dat resulteerde in verscheidene hits, veertien in totaal zelfs, waarop nog vijf man binnenkwamen.

Bondscoach Rod Delmonico koos voor Joey Eijpe als startende werper en voor Martijn Meeuwis als catcher. Sidney de Jong, eerste keus als achtervanger, was de aangewezen slagman. Ook Nick Urbanus, net 17, Vince Rooi en Bas de Jong hadden een basisplaats.

Eijpe ondervond dat het 'dagelijks werk' op de heuvel van HCAW tegen bijvoorbeeld Neptunus iets heel anders is dan een debuut in het Neptunus-stadion tegen Cuba. In de derde inning moest hij al plaatsmaken voor Michiel van Kampen, na negen hits, waaronder een homerun van Yoelvis Fiss, en evenzovele runs. Van Kampen en later nog Nick Veldkamp en Berry van Driel kregen ieder nog twee honkslagen tegen.

Driehonkslag

Rechtsvelder Bas de Jong onderscheidde zich met de knuppel (vijf uit vijf) met onder meer een driehonkslag. Urbanus produceerde zijn eerste honkslagen voor de nationale selectie, invaller Mark-Jan Moorman bracht een punt binnen.

Zaterdagavond tegen Japan (0-6) waren er minder positieve punten. Nick Stuifbergen begon als pitcher en hield het zes innings vol. De Aziaten, ook begonnen met tweemaal verlies, leidden op dat moment met 3-0, vooral dankzij slagman Yohei Yamamoto. Jim Ploeger en Van Kampen, de andere werpers van dienst, konden de kentering niet brengen.

Nederland stelde er aan slag bitter weinig tegenover. Slechts drie keer verscheen iemand op eigen kracht op de honken. Kortestop Raily Legito (.667) liet twee hits noteren, waaronder een tweehonkslag. Verder dan drie kwam hij niet.