EINDHOVEN - De Amerikaanse waterpolovrouwen hebben zaterdagavond tijdens de Dutch Waterpolo Trophy revanche genomen voor de nederlaag tegen Nederland in de olympische finale.

Oranje ging op de tweede dag van het vriendschappelijke toernooi in Eindhoven met 7-8 onderuit. Ruim tien maanden geleden pakte Nederland ten koste van de Verenigde Staten zeer verrassend olympisch goud.

Iefke van Belkum en Mieke Cabout scoorden ieder driemaal. Het zevende doelpunt van Nederland kwam op naam van Mieke van der Sloot.

Snelle uitbraak

Beide ploegen stonden in het laatste kwart op gelijke hoogte (7-7), waarna de Amerikaanse waterpolosters dankzij een snelle uitbraak het achtste doelpunt konden maken. In de resterende tijd kon Oranje die achterstand niet meer wegwerken.

''Na de Spelen was het de vraag of Nederland tot de top kon blijven horen'', zei de nieuwe coach, Mauro Maugeri. ''Afgaande op de twee duels hier in Eindhoven, ben ik ervan overtuigd dat we het elk team lastig kunnen maken. Want ik beschouw Amerika als het sterkste team ter wereld.''

Clubcompetitie

De waterpolosters speelden tussen deze wedstrijd, ruim tien maanden geleden, en de olympische finale slechts een interland. Dat gebeurde één dag eerder, op de openingsdag van de Dutch Waterpolo Trophy.

Sinds hun gouden triomf in Peking waren de waterpolosters alleen in de clubcompetitie te bewonderen. Het enige toernooi dat in de tussentijd plaatsvond, de World League, paste volgens de technische staf niet in het programma.

Profiteren

Echt kunnen profiteren van alle aandacht die de sport plots kreeg, deed het waterpolo daarom niet. Nog steeds zitten er vooral familie, vrienden en kennissen op de tribune en de inkomsten voor de 'gouden vrouwen' zijn ook niet dramatisch toegenomen.

De dames die de kans kregen om in een buitenlandse competitie te acteren, doen dat voor een onkostenvergoeding. Ze zijn echter allang tevreden dat ze hun sport fulltime kunnen beoefenen.

''Het is tof dat het waterpolo zo heeft geleefd'', spreekt Yasemine Smit inmiddels in verleden tijd. ''Ik hoef niet meer uit te leggen wat waterpolo is. Maar verder is er niet zo veel veranderd.''

Mutaties

Binnen de ploeg vonden er na 'Peking' wel wat mutaties plaats. Succescoach Robin van Galen vertrok zoals gepland naar de mannen van Donk en werd begin dit jaar opgevolgd door de Italiaan Maugeri.

Daarnaast beëindigde ook een aantal ervaren speelsters - onder wie topscoorster Daniëlle de Bruijn - hun interlandloopbaan, waardoor de nieuwe coach direct de taak kreeg een nieuw team te formeren.

Chaotisch

''De aanloop verloopt daarom een beetje chaotisch'', zegt aanvoerster Smit. ''Een nieuwe coach, nieuwe speelsters. En daarnaast; vorig jaar trainden we het hele jaar met elkaar, nu zijn we pas zes weken bij elkaar.''

Over ruim twee weken beginnen in Rome de wereldkampioenschappen. Alhoewel Nederland dus olympisch kampioen is, wil de ploeg zich niet omschrijven als de grootste kanshebber op de titel. ''We zijn een team in opbouw'', benadrukt Maugeri.