ROTTERDAM - De Cubaanse honkballers zijn na drie duels nog als enigen ongeslagen in het World Port Tournament.

De Caribische favoriet sloeg, ondanks een sterk verjongd team, Taiwan zaterdagmiddag rigoureus weg: 9-1. De Aziaten waren in Rotterdam eveneens begonnen met twee zeges.

De Cubaanse hoofdcoach Roger Machado kon het zich zelfs permitteren veel te wisselen. Vier invallers kwamen één keer aan slag en lieten prompt een honkslag noteren.

Uitblinkende hitter was Yoelvis Fiss (3 uit 5), met onder meer een homerun in de vijfde inning. Meteen daarna ramde ook Ariel Borrero de bal over het hek.

Nederland

De Nederlandse honkballers staan na drie dagen puntloos onderaan. Oranje, met louter spelers uit de hoofdklasse, verloor ook zijn derde duel, voor de tweede maal op rij kansloos.

Zaterdagavond was ook Japan te sterk in het stadion van Neptunus: 6-0.

Urbanus

Bondscoach Rod Delmonico gunde de net 17-jarige Nick Urbanus, telg uit een befaamd honkbalgeslacht, een basisplaats als tweedehonkman tegen de Japanners.

In vergelijking met het duel tegen Taiwan (3-8) mocht ook Bas de Jong beginnen, als aangewezen slagman. Nick Stuifbergen was de startende werper. Hij hield het zes innings vol op de heuvel.

Yamamoto

Japan leidde op dat moment met 3-0, vooral dankzij het werk van Yohei Yamamoto, met .667 de beste slagman. In de derde inning opende hij de score na een driehonkslag.

Jim Ploeger en Michiel van Kampen, de andere pitchers die werd opgeroepen, konden de schade niet beperken. De beslissing viel in de achtste slagbeurt met nog vier Japanse honkslagen, drie runs en een Nederlandse fout.

Verjongde ploeg

Het verjongde Nederlands team stelde er aan slag bitter weinig tegenover. Slechts drie keer verscheen iemand op eigen kracht op de honken. Kortestop Raily Legito (.667) liet twee hits noteren, waaronder een tweehonkslag. Verder dan drie kwam hij niet.

Eugène Kingsale, de beste slagman in de eerdere duels, kreeg de knuppel vier keer goed tegen een worp van Syogo Suenaga, die geen vervanger nodig had, maar werd drie keer uitgevangen en ging een keer uit op het eerste honk.

Sydney de Jong en Bryan Engelhardt kwamen in het slagperk ook al niet tot daden.