BERLIJN - Claudia Pechstein heeft zaterdag benadrukt dat ze geen dope heeft gebruikt. De Duitse schaatsster heeft er er wel spijt van dat ze haar positieve test al die tijd voor zich heeft gehouden. www.claudia-pechstein.de/index2.shtml

''Ik heb tegen mijn fans gelogen. Daarvoor bied ik mijn verontschuldigingen aan'', zegt Pechstein op haar website.

Afwijkende waarden

De olympisch kampioene, die voor twee jaar is geschorst vanwege bloeddoping, kreeg in de nacht van 8 op 9 februari bij de wereldkampioenshappen in Hamar te horen dat er bij een controle afwijkende bloedwaarden waren geconstateerd.

Afmelden

''De schaatsbond ISU liet mij weten dat de zaak niet in het openbaar zou komen als ik mij ziek zou melden. Alles zou dan in alle rust opgehelderd kunnen worden."

"Ik heb mij helaas ingelaten met de koehandel met de ISU. Mijn hoop is gestorven en mijn goede naam ook. Beide afgenomen door de ISU. Maar mijn eer kunnen ze niet stelen.''

Beroep

Pechstein, die in beroep gaat tegen haar straf, vreesde ook de reacties. "Ik was bang dat ik in het openbaar van doping beschuldigd zou worden. Mijn hoop om dit buiten de publiciteit om te kunnen oplossen, was groter dan mijn verlangen om eerlijk te zijn. Ik weet nu dat ik daarmee een fout heb gemaakt."

Negatief

Ze benadrukt dat ze in haar achttienjarige loopbaan nooit positief is bevonden. "Ik ben de afgelopen jaren voortdurend gecontroleerd. Tijdens de training, bij wedstrijden, na overwinningen, teleurstellingen, bij mij thuis, op vakantie en ben zelfs een keer uit de bioscoop gehaald."

"Alles was negatief! Er is in mijn urine of bloed nooit een verboden middel gevonden. De verklaring daarvoor is eenvoudig: er is niets gevonden, omdat ik nooit wat heb gebruikt. Ik heb mezelf ook geen bloed toegediend: ik heb niets gebruikt!"

Ziek

Pechstein denkt dat haar abnormale bloedwaarden werden geconstateerd omdat ze ziek was. "Ik heb mij bereid verklaard aan alle onderzoeken mee te doen en heb ook allerlei uitslagen van testen aangeboden. Maar de ISU heeft dit naast zich neergelegd en heeft mij liever voor twee jaar geschorst. Maar ik wil ook weten hoe dit kan. Hopelijk kan deze zaak door de uitslagen van de onderzoeken en testen snel opgehelderd worden."