AKEN - De Nederlandse dressuurequipe heeft donderdag op het CHIO van Aken de landenwedstrijd gewonnen. Het was pas de tweede keer dat Oranje de beste was in 's werelds meest prestigieuze wedstrijd.

De winnende formatie bestond uit Hans Peter Minderhoud (Nadine), Anky van Grunsven (Salinero), Marlies van Baalen (O'Jay) en Sander Marijnissen (Moedwill). Minderhoud had, met zijn tweede plek individueel, het belangrijkste aandeel in de zege.

Sinds 1977 wordt de ''Preis der Nationen'' in Aken verreden. De eerste keer dat Duitsland niet won, was in 2005. Ook toen was Nederland (destijds Anky van Grunsven, Laurens van Lieren, Edward Gal, Kirsten Beckers) sterker.

Kunststukje

Het kunststukje werd deze keer herhaald, zonder de absolute nummer één, Edward Gal met Totilas. Ook Imke Schellekens-Bartels en Adelinde Cornelissen deden niet mee. De eerste neemt even rust, de tweede is op de weg terug na een blessure van haar paard Parzival.

Duitsland miste zijn grote favoriete Isabell Werth. De vijfvoudig olympisch kampioene is er naar alle waarschijnlijkheid straks op het EK ook niet bij wegens een in Duitsland spraakmakende dopingaffaire. De Nederlandse bondscoach Sjef Janssen daarentegen heeft op het oog vijf goede combinaties, terwijl hij er slechts vier kan opstellen.

Absolute favoriet

Nederland is daardoor de absolute favoriet voor de naderende titelstrijd, eind augustus op Windsor Castle. Oranje won het EK slechts één keer, in 2007 in Turijn. Minderhoud stelde in Aken zijn kandidatuur veilig. ''Ik wist dat ik weer eens iets heel goeds moest laten zien. Dat is me gelukt'', zei de nummer vijf van de Olympische Spelen van Hongkong.