AMSTERDAM - Amsterdam Lions is zondag in Utrecht lacrosse kampioen van Nederland gewonnen. In de finale won het team met 11-7 van Rotterdam Jaguars, dat de Lions vorig seizoen nog wist te onttronen.

In de stromende regen maakten Amsterdam en Rotterdam er een mooie, gelijkopgaande pot van. De Lions hadden steeds net iets de overhand, maar slaagden er nooit in echt weg te lopen van de Jaguars.

Mede door het weer leek het daarom een ware uitputtingslag te worden en het team met de meeste inhoud zou uiteindelijk winnen.

Dominante defense

Pas in het vierde en laatste kwart toen de zon zich inmiddels flink liet zien, lukte het Amsterdam om een gaatje met te slaan. "Iedereen was op dat moment kapot. Het was een erg fysieke strijd en al die regen maakte het alleen maar nog zwaarder", reageerde Lions-speler Arttu Sesselaar. "Maar zoals zo vaak dit seizoen lukte het ons om in het vierde kwart over de tegenstander heen te lopen."

Vooral de verdediging van de Lions stond zijn mannetje. Amsterdam moest veelal met een man minder spelen, als gevolg van het door de scheidsrechters beoordeelde harde spel. Maar dat maakte verdediger Ben van Ooijen niets uit.

De speler besloot op avontuur te gaan, stak het gehele veld over om vervolgens te scoren. Een kenmerkende actie voor de dominante rol van de Lions-defense dit seizoen.

Volgens verwachting

Mede daardoor en het feit dat Amsterdam ongeslagen de finale haalde, was het zelfvertrouwen echt groot en werd er stiekem op een overwinning gerekend. In de halve finales van zaterdag versloegen de Lions Den Haag Knight eenvoudig met 23-2, terwijl Rotterdam nipt met 10-9 van Groningen Gladiators wist te winnen.

"We hadden het wel een beetje verwacht ja, maar dat deden we afgelopen seizoen ook. En toen verloren we prompt", lachte Sesselaar.

"En de halve finales waren geen echt voorteken. Groningen is een stuk sterker dan Den Haag, dus daar hebben we niet naar gekeken. We hebben gewoon ons hoofd koel gehouden en eigenlijk was ik ook wel blij dat we tegen de Jaguars en niet de Gladiators moesten spelen."

Champions League

"Maar goed, de buit is binnen en we hebben ons revanche. Dat laatste leefde toch wel, maar dat wil niet zeggen dat we de overwinning nu in het gezicht van Rotterdam drukken. We zijn en blijven vrienden en wie weet wat er volgend seizoen allemaal gebeurt", aldus Sesselaar tenslotte. "Maar eerst in oktober de Champions League. Dan mogen we de Nederlandse lacrosse eer gaan verdedigen."