AMSTERDAM - Diederik Simon is in het Nederlandse roeien uitgegroeid tot een 'Grote Meneer'. Dat bleek zaterdag tijdens de huldiging van de Holland Acht in het bijprogramma van de Koninklijke Holland Beker op de Bosbaan.

De 39-jarige klasbak van Nereus praatte op de kant rustig door over zijn toekomstplannen terwijl zijn ploeggenoten een stukje verderop het bekende 'blik' kregen overhandigd. ''Ach, laat maar. Flauwekul allemaal'', merkte hij droog op.

Drafje

De fraai uitgedoste dames van de prijsuitreiking lieten het er echter niet bij zitten. Op een drafje kwam het drietal de medaille, de bloemen en de zoenen persoonlijk uitdelen aan Simon. ''Dat doen we voor niemand, maar voor u wel'', was de bijbehorende tekst. Dat kon de gelouterde Simon dan toch wel weer waarderen.

U

De Amsterdammer is het inmiddels gewend dat hij met u wordt aangesproken in het Nederlandse roeiwereldje. Niet alleen vanwege zijn geweldige staat van dienst, maar zeker ook door zijn alweer gevorderde leeftijd.

''Ik zit nu bij jongens in de boot die bijna mijn zoon hadden kunnen zijn'', grijnsde hij. ''Ik word soms zelfs al opa genoemd door die gasten. Het moet maar, je houdt het toch niet tegen.''

Goud

Simon was er in Atlanta 1996 al bij toen de Holland Acht olympisch goud veroverde. Daarna volgde bij Sydney 2000 (dubbelvier) en Athene 2004 (Holland Acht) twee keer zilver.

Bij Peking 2008 greep hij met de Holland Acht naast eremetaal (vierde). ''Toch hield ik aan die laatste campagne een heel bevredigend gevoel over. Het waren twee lastige jaren, maar die hebben we in Peking goed afgesloten.''

Machtsvertoon

Afgezien van Rogier Blink, die andere (roei)plannen heeft, keerden de zeven Peking-gangers zaterdag op de Bosbaan gezamenlijk terug in wedstrijdverband. Met enig machtsvertoon won de vertrouwde Holland Acht, met Robert Lücken (Nereus) als vervanger van Blink, de eerste race van het seizoen in deze samenstelling.

Over twee weken bij de wereldbekerfinale in Luzern en over twee maanden bij de wereldkampioenschappen in Poznan moet het team van bondscoach David McGowan als het even kan opnieuw op het podium belanden.

Trainen

''Dat is zeker mogelijk, maar dan zullen we de komende tijd wel meer, harder en geconcentreerder moeten gaan trainen'', meende Simon, die als clubcoach bij diverse verenigingen werkzaam is.

''Het was de afgelopen maanden allemaal nogal rommelig, omdat drie jongens nog in het buitenland verbleven. Nu we zo goed als compleet zijn, moeten we gas gaan geven. Het lijkt me heel leuk om met deze jonge groep mooie medailles te gaan winnen. De potentie is er absoluut, maar het moet er wel uitkomen.''

Stoppen is voor Simon in elk geval nog geen optie. Hij kan de fysieke uitdaging en de onderlinge competitie nog niet missen. ''Ik ben fit genoeg, hoewel ik wel iets meer tijd nodig heb om te herstellen. Maar dat is logisch'', oordeelde de routinier, die nadrukkelijk naar Londen 2012 lonkt. ''Dat zou mijn vijfde Olympiade worden. Als ik dan weer een plak win, is dat helemaal speciaal. Want niemand in Nederland heeft vier olympische roeimedailles.''