BERLIJN - De Duitse zwemster Britta Steffen heeft donderdag in Berlijn het wereldrecord op de 100 meter vrije slag verbeterd.

De olympisch kampioene tikte in de series aan na 52,85 seconden, een verbetering met drie honderdsten van het oude wereldrecord dat op naam stond van de Australische Lisbeth Trickett.

Steffen, die tevens haar eigen Europese record met twee tienden verbeterde, gaf na haar recordrace toe dat haar nieuwe zwempak van groot belang was geweest.

Beste ooit

''Dit is het beste pak dat ik ooit gedragen heb. Ik ging niet kapot op de laatste meters, had geen pijn'', jubelde de 25-jarige Duitse.

De olympisch kampioene besefte wel dat haar toptijd met enige scepsis zal worden bekeken, vanwege de aanhoudende discussie over de controversiële 'snelle' zwempakken.

''Dit pak is volgend jaar niet meer geoorloofd, wat ook goed is, want dit materiaal maakt de zwemsport kapot'', aldus Steffen, die haar race afwerkte in een pak van polyurethaan.

Omstreden

Die pakken zijn omstreden omdat ze door het vasthouden van een luchtlaagje te veel drijfvermogen zouden genereren. De wereldzwembond FINA besloot de 'snelle' pakken onlangs echter voorlopig niet te verbieden.

'Ik ben daarom ook niet zo euforisch, want er zullen de komende tijd nog veel wereldrecords worden verbeterd'', voorspelde Steffen.

Record

De Franse sportkrant L'Equipe maakte op de website geen melding van het wereldrecord van de Duitse. De makers van de krant schrijven uit onvrede over het FINA-beleid tot het einde van het jaar niet over records in het zwemmen.

De mondiale toptijd van Trickett had ruim een jaar standgehouden. De Australische, die op de Olympische Spelen werd geklopt door Steffen, zwom op 27 maart vorig jaar 52,88.