MADRID - De judoka's Elisabeth Willeboordse (-63 kg) en Edith Bosch (-70) hebben zondag in Madrid een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Willeboordse versloeg in de finale landgenote Anicka van Emden. Bosch was te sterk voor de Spaanse Cecilia Blanco.

Vijfde plaatsen waren er voor Claudia Zwiers (-78) en Carola Uilenhoed (+78). Uilenhoed behaalde vorige week in Lissabon haar eerste medaille (brons), sinds ze na de Olympische Spelen van Peking een zware knieoperatie onderging. Zaterdag waren er in Madrid derde plekken voor Kitty Bravik (-52) en Michelle Diemeer (-57).

Bosch en Willeboordse lijken in vorm voor de wereldtitelstrijd, eind augustus in Ahoy. Bosch won, na maanden met haar gezondheid te hebben gesukkeld, eerder al brons op het EK in Georgië. De voormalig wereldkampioene was ook goed voor zilver op de Grand Slam van Moskou.

Willeboordse, eerder dit seizoen tweede in de Grand Prix van Hamburg, werd recentelijk vijfde op het EK. In Madrid won ze vijf partijen, onder meer die in de halve finale van Laure Anne Poli uit Frankrijk. Bosch moest vier keer op de mat verschijnen, voor ze zich winnares kon noemen.

In de voorgaande seizoenen won Willeboordse al zeven keer een wereldbekerwedstrijd en Bosch zelfs tien keer. Dit jaar zijn voor het eerst de toernooien onderverdeeld, in volgorde van belangrijkheid; wereldbeker, Grand Prix en Grand Slam.