ZANDVOORT - Valtteri Bottas is de nieuwe Master of Formula 3. De 19-jarige Fin reed op het circuit van Zandvoort vanaf pole position onbedreigd naar de zege. Renger van der Zande was de beste Nederlander op plaats zes. Henkie Waldschmidt crashte tijdens een inhaalpoging.

ART Grand prix-coureur Bottas kon na de start direct een gat slaan met zijn concurrenten Mika Maki en Stefano Colleti. Met een vrije baan voor zich was de Fin in staat om zijn eigen tempo te rijden.

De teamgenoot van Bottas, Jules Bianchi was tijdens de kwalificatie de snelste, maar werd vijf plaatsen teruggezet omdat hij een aantal andere coureurs had opgehouden. De Fransman toonde wel aan zijn snelheid op orde te hebben door snel in te lopen op de top drie.

Tandem

Achter Bianchi vormde zich een Nederlandse tandem. Henkie Waldschmidt en Renger van der Zande sloten aan achter de Fransman. Waldschmidt haalde Jean Karl Vernay op briljante wijze buitenom in in de Tarzanbocht.

Vernay raakte de wagen van de Hagenaar echter bij het uitkomen, wat de bandenstapels en einde wedstrijd betekende voor het tweetal. Renger van der Zande was de lachende derde en schoof door naar plaats zes.

Druk

Mika Maki verhoogde vanaf de tweede plaats de druk op de leidende Bottas. Een Fins onderonsje leek aanstaande. Bottas pareerde de rondetijden van Maki echter en hield het gat rond de twee seconden.

Van der Zande kon geen vuist meer maken tegen de mannen voor hem. De Nederlander sprak vooraf al van een onmogelijke missie. Startend vanaf plaats negen bereikte hij een goed resultaat, al is een zesde plaats niet iets waar een coureur tevreden mee is.

Onverstoorbaar

Bottas reed inmiddels onverstoorbaar naar de finish. De Fin hoefde niet in zijn spiegels te kijken. Ook om de andere plaatsen op het podium werd bijna niet gestreden. Maki kon niet verder aandringen bij de leider. Tussen Coletti en Bianchi was het gat te groot om nog in gevecht te raken.

Met het passeren van het zwart-wit geblokt plaatste Valtteri Bottas zich in een illuster rijtje namen. Zijn naam staat in de boekjes van de Formule 1-teambazen.

Foto's: Marc Koot