LE MANS - De Nederlandse autocoureurs die deelnemen aan de beroemde 24 Uur van Le Mans, starten zaterdagmiddag vanuit het middenveld. Jos Verstappen heeft de beste positie.

De Limburger zette vrijdagavond samen met zijn Britse teamgenoten Anthony Davidson en Darren Turner de negende kwalificatietijd neer in een Aston Martin.

Christijan Albers staat vier plaatsen achter landgenoot Verstappen op de dertiende startplek. Albers rijdt in een Audi samen met de Deen Christian Bakkerund en de Italiaan Mondini. Het team met Charles Zwolsman jr. (Audi) veroverde de veertiende startplek en het team met Peter Kox (Aston Martin) de zeventiende.

Sarrazin

Poleposition in de hoofdklasse LM P1 is voor het derde jaar op rij voor de Fransman Stéphane Sarrazin. Met Franck Montagny en formule-1 coureur Sébastien Bourdais zette hij in een Peugeot op het 13,629 kilometer Circuit de la Sarthe de beste rondetijd neer: 3.22,888, gemiddeld 241,803 kilomter per uur.

De Audi van het trio Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Allan McNish was 0,762 seconde langzamer. Oud-Formule 1-coureur Verstappen noteerde 3.27,704 en was daarmee bijna vijf seconden trager dan Sarrazin.

Verschil

De Aston Martin, waarin Verstappen en Kox rijden, verschilt wezenlijk van Peugeot en Audi, de twee merken die de afgelopen jaren de dienst uitmaakten. Verstappen moet het doen in een auto die op benzine rijdt, terwijl Peugeot en Audi turbodiesel gebruiken.

Tom Coronel en Jeroen Bleekemolen rijden ook mee in de 24 Uur van Le Mans, maar zij rijden met hun Spyker in de LM GT, de tweede productieklasse. In het totale startveld staan zij op de 48e plaats.