LONDEN - James Wade heeft de eindzege behaald in de Premier League Darts, de lucratieve wedstrijdenreeks van de profbond PDC. De Engelsman versloeg maandagavond na Raymond van Barneveld ook zijn landgenoot Mervyn King.

Dat ging in de finale zelfs met opmerkelijk gemak: 13-8. Het leverde Wade de hoofdprijs van liefst 125.000 pond op, ruim 140.000 euro.

Tegenstand
Van Barneveld had Wade in de halve eindstrijd (best-of-19), een herhaling van vorig jaar, meer tegenstand geboden. De Hagenaar zette in de Wembley Arena in Londen een achterstand van 4-7 om in een voorsprong van 8-7, op briljante wijze. Hij gooide tweemaal 116 uit, liet vervolgens een 11-darter noteren en een checkout van 127.

Nadat Wade de stand gelijk had getrokken, miste de beste Nederlandse darter in de cruciale zeventiende leg echter zowel op dubbel 16 als op dubbel 8. Zijn opponent, dit seizoen al vaker een plaaggeest, profiteerde gretig en won uiteindelijk met 10-8.

Phil Taylor
'Barney's grote rivaal Phil Taylor redde het ook niet. De Engelse favoriet, dit seizoen ongenaakbaar, liet zich onaangenaam verrassen door King (6-10).

Deze kon zich vervolgens niet nogmaals opladen. Van Barneveld en Taylor kregen voor het bereiken van de laatste vier 45.500 euro. De verliezend finalist ging met ongeveer 75 mille naar huis.