GRONINGEN - Andreas Granqvist heeft FC Groningen zondag een terechte zege op NAC Breda bezorgd: 1-0. De Zweedse verdediger rondde vlak voor rust een prachtige solo bekwaam af. De Brabanders stelden zwaar teleur in de Euroborg, maar plaatsten zich met tien man - Ellery Cairo kreeg vlak voor tijd rood - wel voor de play-offs.

Voor Groningen stond er behalve de winstpremie niks meer op het spel. De ploeg was al enige tijd zeker van de zesde plaats en de play-offs om een ticket in de voorronde van de Europa League. Voor NAC was het anders. De achtste plaats was weliswaar een goede uitgangspositie, maar achterover leunen was bepaald geen optie.

Inspiratie
Die wetenschap gaf de bezoekers geen inspiratie. Groningen toonde meer wil om te winnen in de laatste competitiewedstrijd. Wellicht speelde mee dat de twee voorgaande thuisduels waren tegengevallen (verlies tegen Vitesse, gelijk tegen Willem II).

Koen van de Laak nam als eerste het Bredase doel onder vuur, maar schoot van dichtbij over. Na een kwartier was hij opnieuw dicht bij de 1-0, maar toen tikte Jelle ten Rouwelaar zijn kopbal uit de kruising.

Amusement
Daarna zakte de amusementswaarde. Pas vlak voor rust werd het weer leuk, toen Marcus Berg Ten Rouwelaar op de proef stelde. Even later stuitte de Zweed opnieuw op de doelman, na een fraaie steekpass van Gonzalo Garcia. Een minuut voor rust was het wel raak. Granqvist opende na een rush vanaf eigen helft, over de as van het veld, met een hard en bekeken schot de score. Het was met afstand het hoogtepunt van de eerste helft.

Tekenend was dat Granqvist ook daarna de gevaarlijkste man van het veld bleef. Namens NAC dreigde alleen Nourdin Boukhari een keer, na knap werk van Anthony Lurling. De Groningse keeper Luciano was alert. In de slotfase kreeg Cairo zijn tweede gele kaart.