GOUDA - Zwembond KNZB heeft weinig gedaan met het olympische goud van de waterpolosters. Dat is de conclusie van de inmiddels vertrokken bondscoach Robin van Galen, van wie donderdag het boek 'Mijn Olympische Missie' verscheen.

Van Galen, inmiddels trainer van de mannenploeg van DONK, leidde de Oranje-vrouwen in augustus vorig jaar onverwacht naar een unieke gouden olympische medaille in Peking.

Het was het sluitstuk van zijn dienstverband van zeven jaar bij de KNZB. Hij begon bij de mannen en stapte in 2006 over naar de vrouwen.

"Na de Olympische Spelen komt er een aantal kansen voorbij. Voor mij, maar ook voor de bond. Ik heb geprobeerd die te grijpen. Het is de KNZB niet gelukt er slagvaardig mee om te gaan."

Verrast
In de ogen van Van Galen had er door het olympisch succes allang een nieuwe hoofdsponsor binnengehaald moeten zijn. "Let wel, ik heb bij de KNZB ook een leuke tijd gehad, maar ze zijn bij de bond, denk ik, verrast door het goud van de waterpolosters. Ze hebben niets met het succes gedaan", meent de man die na de Olympische Spelen een gewilde spreker in het bedrijfsleven is geworden en inmiddels zo'n honderd presentaties achter de rug heeft.

"Waarom hebben ze geen pr-medewerker met me meegestuurd. Ze hadden zo tweeduizend mensen uit het bedrijfsleven kunnen ontmoeten. En als je dat niet kunt, neem je een marketingbedrijf in de arm. Ik heb in mijn boek een aantal kritische noten over de zwembond laten vallen in de hoop dat ze er iets mee doen."