SPRINGFIELD - Hij was de beste basketballer ooit. Daarover zijn vriend en vijand het eens. En dus is er een plekje ingeruimd voor 'His Royal Airness' Michael Jordan in de Basketball Hall of Fame. Natuurlijk. Maar ook hij moest, zoals de regels voorschrijven, vijf jaar wachten.

Maar in september is het dan zo ver. De vijf jaar sinds hij zijn imposante loopbaan afsloot, zijn verstreken. Gelijktijdig zullen onder anderen ook David 'The Admiral' Robinson, John Stockton en Utah-coach Jerry Sloan worden 'bijgezet' in het museum in Springfield, Massachusetts. Voor coaches geldt de termijn van vijf jaar niet. Sloan is nog altijd de technische baas in Salt Lake City.

De reactie van Michael Jordan, alias 'Air Jordan', alias 'Flight 23', was mooi. "Eigenlijk vind ik dit helemaal niet leuk. Had het liever over twintig jaar zien gebeuren. Het betekent namelijk dat je loopbaan echt voorbij is..."

Hoogste gemiddelde
Jordan, die de Chicago Bulls onsterfelijk maakte, gaat de geschiedenis is als de derde scorer van de NBA ooit met 32.292 punten. Alleen Kareem Abdul Jabbar en Karl Malone maakten er meer. Zijn gemiddelde van 30.12 punten per wedstrijd is het beste aller tijd, net voor Wilt Chamberlain (30.07).

Michael Jordan maakte deel uit van het originele Dreamteam bij de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en werd gekozen in het All-NBAteam bij gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de NBA.

Ook David Robinson en John Stockton waren er bij in Barcelona en werden ook gekozen in het 'NBA at 50-team'. Robinson, die een grote loopbaan had bij de San Antonio Spurs werd ondermeer twee keer olympisch kampioen. John Stockton, die uitsluitend voor de Utah Jazz speelde, is op afstand recordhouder qua assists met 15.806 stuks.

De ceremonie in de Naismith Memorial Hall of Fame in Springfield is van 10-12 september.