ROTTERDAM - Duncan Kibet en James Kwambai hebben zondag aangetoond dat de marathon van Rotterdam tot de snelste van de wereld behoort. Kibet won na 42 kilometer en 195 meter op de Coolsingel de sprint van zijn Keniaanse landgenoot Kwambai en noteerde met 2 uur, 4 minuten en 27 seconden een parkoersrecord.

Kwambai, die in de sprint lang de boventoon voerde, arriveerde in dezelfde tijd. Hij kwam honderdsten van een tel tekort voor de zege. Het oude parkoersrecord stond met 2 uur, 5 minuten en 49 seconden op naam van de Keniaan William Kipsang, die dat record vorig jaar neerzette.

Kibet en Kwambai bleven een kleine halve minuut boven het wereldrecord van Haile Gebrselassie, die vorig jaar in Berlijn op 2.03.59 uitkwam. Rotterdam is de derde marathon ter wereld waar onder de 2 uur en 5 minuten is gelopen. Naast Berlijn gebeurde dat door Gebrselassie ook nog in Dubai.

Coolsingel
Kibet debuteerde vorig jaar november op de marathon in Milaan, waar hij in 2.07.53 zegevierde. Zondag lag hij tot twee keer toe op de overbevolkte Coolsingel in geslagen positie. Favoriet Kwambai, die vorig jaar in de wereldrecordrace van Gebrselassie in Berlijn in 2.05.36 als tweede eindigde, leek met twee tempoversnellingen de zege veilig te stellen. Kibet liep het kleine gat steeds dicht en had net iets meer macht in de benen om als eerste te finishen.

Kibet, die deze maand 31 jaar wordt, en Kwambai hoeven op de wereldranglijst aller tijden alleen Haile Gebrselassie voor te laten gaan. De Ethiopische koning van de lange afstand liep in zijn leven twee keer sneller dan het duo dat zondag in Rotterdam schitterde. Gebrselassie heeft 2.03.59 en 2.04.26 als toptijden staan. Daarnaast liep hij met 2.04.53 nog een derde keer onder de 2 uur en 5 minuten.

Omstandigheden
Rotterdam kende zondag ideale omstandigheden, met een temperatuur van rond de 10 graden, amper wind en een niet te hoge luchtvochtigheid. De toplopers, geholpen door zeven hazen, zaten de hele race op een schema van rond de 2 uur en 5 minuten. In de slotfase ging het nog sneller.