ROTTERDAM - De organisatoren van de marathon van Rotterdam hopen zondag iets na enen een nieuw parkoersrecord te begroeten. De huidige toptijd van 2.05.49 is van William Kipsang, die vorig jaar tot de aansprekende tijd kwam.

De Keniaan moest zich afgelopen week wegens ziekte afmelden, zodat er zondag in elk geval een andere winnaar de Coolsingel opstuift.

James Kwambai start om 11.00 uur als grote favoriet. De Keniaan liep vorig jaar in de marathon van Berlijn achter wereldrecordhouder Haile Gebrselassie naar de tweede plaats in 2.05.36. Met zo'n 14 graden en een hele matige wind moet hij tot een nieuwe topprestatie in staat worden geacht.

Racedirecteur Eric Brommert stuurt de groep met topfavorieten in elk geval op weg om in de 2 uur en 5 minuten te eindigen. De tactiek om die toptijd te halen is gericht op een doorkomst met een eerste groep op 30 kilometer in 1 uur en 29 minuten. "Er volgt dan een licht dalend stuk van 2,5 kilometer en daar gaat het hard", aldus Brommert in de aanloop.

De Nederlanders zullen zondag waarschijnlijk niet meer dan een bijrol spelen. Van de nationale toplopers zijn alleen Koen Raymaekers en Luc Krotwaar aanwezig. Beiden kenden in de aanloop fysieke problemen en hebben geen idee wat ze van zichzelf kunnen verwachten.