NIJMEGEN - Vier wedstrijden met de vier ploegen, die nog in aanmerking komen voor de laatste twee playoff-plekken. Dat was het decor zaterdagavond in de eredivisie basketbal. Leiden sprong er als winnaar uit naar voren, maar beslist is de zaak nog niet.

Matrixx Nijmegen had vorige week tegen West-Brabant een gala-voorstelling afgeleverd en daar had het publiek in de goed gevulde Horstacker best weer trek in. Maar dat viel tegen. Het werd van beide kanten een wedstrijd, die niet meer dan een mager vijfje verdiende.

Maar dat zal Zorg en Zekerheid Leiden niet hebben kunnen boeien. Door de 57-66 winst zijn de playoffs nu heel dichtbij. De drie voorgaande duels tussen deze twee teams waren dit seizoen draken van wedstrijden. Maar ze waren wel intens.

De wedstrijd van zaterdag maakte daarop geen uitzondering. Tot anderhalve minuut van het einde was het close. Toen nam Leiden wat gelukkig afstand, omdat een loopfout van McGowan niet werd gezien. Nijmegen bleef zwak spelen en moest concluderen dat de ene zwaluw van vorige week nog geen zomer maakt.

Rotterdam-Upstairs
Rotterdam Challengers schreef 'geschiedenis' door voor het eerst alle vier de wedstrijden tegen Upstairs Weert te winnen. De 85-70 eindstand weerspiegelt nauwelijks de krachtsverhoudingen van zaterdag, want Rotterdam won eigenlijk moeiteloos.

Pas na de rust (53-29) kwam Weert wat in zijn spel en kon een enorm pak slaag voorkomen. Tyrone Sally gooide er 22 punten in voor de thuisploeg en werd overtroffen door Steve Ross, die er voor de verliezers dertig maakte.

Leeuwarden-Den Bosch
Gesterkt door de zege in Leiden van donderdag heeft Aris Friesland de eindsprint ingezet. Maar grote broer EiffelTowers Den Bosch, dat een aantal spelers van Leeuwarden op de loonlijst heeft staan, bleek toch een maatje te groot.

Echter dat werd pas na de rust zichtbaar, want halverwege was het 34-34. In de tweede helft was Den Bosch veel sterker en won zeer royaal met 57-82. Mooie rol voor Devonne Giles (foto), die bij Den Bosch meestal de eer aan anderen moet laten, maar nu 21 punten maakte en met negen stuks ook nog toprebounder was. Matt Bauscher maakte 19 punten voor Leeuwarden.

Amsterdam-Zwolle
Landstede Zwolle start de laatste tijd over het algemeen goed, maar komt dan gaandeweg de wedstrijd kracht en kwaliteit te kort. Tegen landskampioen EclipseJet MG Amsterdam was dat zaterdag niet anders.

Na tien minten leidde Zwolle met 21-26, maar bij de rust waren de rollen geheel omgedraaid. Amsterdam kende toen een voorsprong van 49-38 en gaf die na de rust niet meer uit handen.

Zwolle's Robbie Bostain was met 27 punten en negen rebounds de man van de wedstrijd, maar daar heb je weinig aan als je verliest. Zwolle hangt nu aan een dunne draad. Alleen het winnen van de laatste twee wedstrijden kan de ploeg nog in de playoffs krijgen. Maar wie gelooft daarin na negen nederlagen op rij?

All*Star Gala
Zondag wordt in de Amsterdamse Sporthallen Zuid het jaarlijkse All*Star Gala gehouden. De wedstrijd van de toppers is om half drie. Daarvoor spelen ondermeer de talenten tot 23 jaar en is er een driepuntswedstrijd. Na de hoofdwedstrijd worden de seizoenprijzen uitgereikt en is er de afsluitende dunkwedstrijd.