AMSTERDAM - Virgill Boko heeft zaterdag de beste papieren om het Klein Poelhuis Gouden Paard op het Drafcentrum Wolvega te winnen. Althans dat is de mening van zijn pikeur Hugo Langeweg jr. Donderdag meldde hij dat alle gezondheidsproblemen zijn verholpen en de grootverdiener dus fit aan de start verschijnt.

"Hij heeft last gehad van maagzweren en een vorm van bronchitis ", verklaarde kampioenspikeur Langeweg jr. de mindere prestaties van zijn pupil.

"Hij stond thuis in een verkeerde stal met stof en te veel luchtvochtigheid. Hij heeft nu een buitenbox en dat bevalt beter. Veel werkjes heeft hij nog niet gehad, maar wat hij heeft laten zien, belooft veel. Ik denk dat hij een eerste kans heeft."

Tactiek
Een tactiek heeft de 25-jarige pikeur al uitgestippeld. "Normaal gesproken is Terminator zijn belangrijkste concurrent. We starten vanwege zijn winsom veertig meter achter de eerste deelnemers en twintig meter achter Terminator. Ik ga proberen om op zijn rug mee naar voren te komen."

"Terminator is een echte doordouwer die niet schuwt om in het dodenspoor (aan de buitenkant zonder tegenstanders er voor red.) te rijden. Ik kan het dan laten aankomen op pure speed in de laatste 400 of 600 meter."

Inschatten
Ook Cees van Eijck, eigenaar/trainer van Terminator, ziet Virgill Boko als favoriet. "Normaal gesproken is Virgill Boko het te kloppen paard. Hij is echter een periode afwezig geweest, dus is het moeilijk inschatten hoe goed hij is."

Terminator verkeert volgens Van Eijck weer in ouderwetse vorm. Vorige week twijfelde hij daar nog aan omdat zijn pupil niet optimaal leek tijdens de training. "Ik werk met een hartslagmeter zodat ik weet hoe snel hij herstelt. Tijdens zijn laatste trainingen bleek dit weer in orde te zijn. Hij is dus klaar om ten strijde te trekken."

De tactiek bepaalt hij vooraf niet. "Ik laat het deze keer helemaal aan zijn pikeur John de Leeuw over."

Aanvang
Het Klein Poelhuis Gouden Paard maakt zaterdag onderdeel uit van een meeting met tien koersen. De eerste start in Wolvega is om 16.00 uur. De klassieker is de negende koers en staat gepland om 20.00 uur.

Foto's: Nakoersen.nl