WIJK AAN ZEE - Levon Aronian heeft de macht die hij woensdag in het Corus-schaaktoernooi greep even zo gemakkelijk weer afgestaan. De Armeniër offerde in de elfde ronde een vol punt tegen Leinier Dominguez. De Cubaan kwam daardoor op gelijke hoogte.

Het was niet de enige verrassing. Andrej Karjakin, de nummer twee van de ranglijst, maakte met zwart tegen de Amerikaan Gata Kamsky offensieve plannen, maar liet zich uiteindelijk lelijk opzij schuiven. Door deze resultaten steeg het aantal kanshebbers op de eindzege aanzienlijk.

Nederlanders
Loek van Wely hoort daar niet toe. Hij verloor vrijdag, ondanks het voordeel van de witte stukken, van de Andrei Movsesian. Na 44 zetten erkende de Tilburger dat hij zich had laten beetnemen door de in Georgië geboren Slowaak, die Aronian eveneens achterhaalde.

Nederlands kampioen Jan Smeets bereikte met wit weinig tegen landgenoot Daniël Stellwagen. Na zijn 35e zet werd tot deling van het punt besloten.

Leiders
Door een gedegen zege op de jonge Chinees Wang Yue bracht Teimoer Radjabov met nog twee ronden te gaan het aantal koplopers op vier. De Azerbeidzjaan veroverde met zwart twee pionnen en had het punt na 64 zetten binnen.

De leiders hebben 6 1/2 punten, een halfje meer dan Karjakin en Magnus Carlsen. Het Noorse wonderkind heeft als enige nog niet verloren en mag stilaan weer tot de kanshebbers worden gerekend. Vrijdag kwam hij remise overeen met de in Wijk aan Zee tegenvallende Rus Alexander Morozevitsj.