WHISTLER - De eerste kennismaking met de olympische bobbaan in Whistler is voor bobsleeër Edwin van Calker en zijn team een verrassende geweest. De snelheden op de nieuwe baan in de Canadese bergen liggen ongekend hoog.

"Een zeer uitdagende bobbaan", keek Van Calker vrijdag terug op de eerste trainingsdagen in Canada.

Extreem hoge snelheden
In het eerste weekeinde van februari staat er een wereldbekerwedstrijd op de olympische baan van 2010 op het programma. Deze week mochten de bobteams er voor het eerst afdalen. "Het is een baan met veel bochtencombinaties, waarbij extreem hoge snelheden worden bereikt."

Van Calker ging de eerste dagen alleen met de tweemansbob naar beneden. Aanvankelijk van het vrouwenstartpunt, later van de top. "Van het startpunt van de vrouwen bereikten we al snelheden van 140 km/uur. Vooral beneden in de baan gaat het heel erg hard. Erg heftig. De hoogteverschillen zijn groot. Dat ligt ons wel, we zijn sprinters en daar kunnen we hier van gebruikmaken."

Geen crashes
De eerste runs van Van Calker verliepen goed. "Tot nu toe geen crashes, al zijn er al diverse bobs op de kant gegaan. Als we met de viermansslee naar beneden gaan, zal de snelheid dik boven de 150 km/uur uitkomen. Tot op heden is er met een bob nooit harder gegaan dan 150 kilometer per uur. Deze baan ligt ons denk ik wel."