BRUSSEL - Een groep van een zestigtal Belgische voetballers, volleyballers en wielrenners gaat de Vlaamse Gemeenschap voor de rechter dagen. Volgens de media pikken de sporters het niet dat hun privacy geschonden wordt door de nieuwe regel in de antidopingcode betreffende de zogenoemde 'whereabouts'.

De klagers zullen de Raad van State vragen het systeem, dat hen verplicht hun verblijfsgegevens al drie maanden van tevoren op te geven bij de Vlaamse Gemeenschap, nietig te verklaren. Sinds 1 januari moeten ook teamsporters 24 uur per dag laten weten waar ze uithangen om onverwachte dopingcontroles mogelijk te maken. Voor wielrenners geldt het systeem al langer.

De vakbond Sporta steunt de eis. "Voetballers van KV Mechelen, volleyballers van Roeselare en enkele renners van Quick Step - want om hen gaat het - vinden dat hun privacy geschonden wordt", verduidelijkte woordvoerder Stijn Boeykens woensdag. "We zijn voor de strijd tegen doping en voor controles buiten de competitie om. Maar dit gaat te ver."