AMSTERDAM – Het Nederlandse team is de grote verrassing geworden op de AmsterdamHaarlemBasketballWeek. De ploeg van bondscoach Gadi Kadir werd maandag in de halve finales uitgeschakeld door Amsterdam, maar revancheerde zich knap door in de troostfinale Den Bosch afgetekend te verslaan: 101-62.

De wedstrijd om de derde plaats stond dinsdag in de schaduw van de grote finale van het Nederlands meest prestigieuze basketbaltoernooi tussen Amsterdam en de nationale ploeg van Israël. Ondanks dat kwam het publiek massaal op de laatste wedstrijd van het verrassende Oranje af.

Voorafgaand aan het duel werd Nederland dat speelt zonder de twee NBA-sterren Francisco Elson en Dan Gadzuric, weinig kansen toegedicht tegen het sterke Den Bosch. Ondanks dat zijn beide ploegen in de openingsfase flink aan elkaar gewaagd.

De wedstrijd verloopt in een hoog tempo en over en weer worden punten gescoord. Aan het einde van het eerste kwart slaat Oranje onder aanvoering van topschutter Peter van Paassen een gaatje en gaat de tweede periode in met een voorsprong van negen punten: 27-18.

Weggespeeld
In dat tweede kwart loopt Nederland steeds verder uit op de zwak spelende ploeg van trainer Randy Wiel. Bij vlagen wordt het team zelfs weggespeeld. Bij rust leidt het nationale elftal dan ook ruim met 48-31. De man met de meeste treffers aan Nederlandse kant is opnieuw Peter van Paassen. Voorafgaand aan deze wedstrijd was de speler van Amsterdam al goed voor 116 punten. Halverwege de troostfinale komen daar alweer zestien bij.

Basketbal

Na de pauze lijkt Den Bosch zich iets te herpakken en bij Oranje begint de vermoeidheid van een week lang basketbal toe te slaan. De aanvallen lopen niet meer zo soepel als eerder in de wedstrijd en veel schoten worden gemist. Ondanks dat is de voorsprong na afloop van de derde periode amper kleiner geworden. Nederland leidt dan ook nog steeds confotabel met 66-50.

Geloof weg
Dit gegeven lijkt ervoor te zorgen dat bij Den Bosch het geloof in een goede afloop langzaam maar zeker wegvloeit. Binnen no-time loopt Oranje in het laatste kwart uit naar een veilige voorsprong van 25 punten: 77-52. Vanaf dat moment is het helemaal gedaan met de wedstrijd en lijkt de ploeg van Wiel het wel te geloven. Ook Kadir maakt zich duidelijk geen zorgen meer en gunt man of the match Van Paassen een publiekswissel.

Het vervangen van de topscorer heeft echter niet tot gevolg dat het aantal punten afneemt. Nederland laat de tegenstander alle hoeken van het veld zien en wint uiteindelijk met 101-62.

©NUsport/Bjorn Clobus - Foto's: Michael Rosa