AMSTERDAM - Spannender en aangrijpender komt het gewoon niet. De 2600 toeschouwers in de officieel uitverkochte, maar niet honderd procent bezette Sporthallen Zuid, zaten op het puntje van hun stoel. Amsterdam won in een ware thriller van Israël met 65-64 via een zeer sensationele slotfase.

De 23e Amsterdam Haarlem Basketball Week (AHBW) kreeg daarmee een slot als nooit tevoren. De videobeelden zouden er op nagekeken moeten worden, maar het zal onmogelijk blijken een spannendere finale te vinden als dit jaar.Alleen al in de laatste minuut gebeurde zó veel, dat het nauwelijks te behappen was. Het was het hele vierde kwart razend spannend en de score van Avis Wyatt namens Amsterdam op 1:02 van het einde (65-62) leek beslissend.

Maar de jonge Israëlische ploeg beschikt over een paar spelers, die over niet al te lange tijd van wereldniveau zullen zijn. Eén daarvan, Omri Caspi, was al vroeg uitgeschakeld door een enkelblessure, hetgeen Amsterdam niet slecht uitkwam. De andere wereldster in wording wilde nog niet opgeven.

Yoegev Ohayon trok zijn ploeg met een knappe actie weer tot op één puntje van Amsterdam. Tamien Trent miste vervolgens een driepunter een stuurde met een fout Ohayon naar de vrije-worplijn.

amsterdam winnaar ahbw 2008

Van streek
Het publiek stond helemaal achter Amsterdam en Ohayon raakte van streek. Hij gooide twee keer mis, maar Israël kreeg toch nog een aanval, omdat Wyatt de bal uit sloeg.
De aanval werd perfect gelopen. Alleen...de afwerking was niet goed. Raviv Limonad kreeg de bal en moest schieten. Dat had hij tot dan niet goed gedaan (0 op 5 driepunters) en ook deze van ver ging mis. Rebound Wyatt, fout Israël en winst voor Amsterdam.

Daarmee kwam een einde aan een zeer geslaagde eerste AHBW in Amsterdam. Zou het daar lukken, was de vraag vooraf. Het antwoord is ‘ja', want er kwamen in totaal 13.500 toeschouwers en die bracht ruim een ton aan recette binnen, iets meer dan begroot.
En dat is een belangrijk gegeven, want het waren tenslotte Amsterdamse financiers (Slam BV, een bedrijf van Roel Pieper c.s.), die de zieltogende, financieel niet meer haalbare HBW de helpende hand toestaken.

Was het toernooi in Sporthallen Zuid niet geslaagd, dan zou de toekomst van de AHBW zeer onzeker geworden zijn. De financiers zijn namelijk geen filantropen en zien ‘De Week' als een van de reclamemiddelen om het topbasketbal in de hoofdstad eindelijk ook de entourage te geven, die het verdient.