AMSTERDAM - Jan de Rooy is matig begonnen aan de Africa Race, de alternatieve Dakar Rally. De trucker raakte even de weg kwijt en verloor in de eerste etappe in Marokko ruim 25 minuten op de Hongaar Miclo Kovacs in zijn Scania en de Unimog van de Italiaan Giacomo Vismara die eerste en tweede staan in het klassement.

Dinsdagochtend kwam de karavaan aan in de Noord-Marokkaanse havenstad Nador vanwaar de eerste etappe over 691 kilometer, inclusief 117 kilometer special waarin het klassement werd opgemaakt, leidde naar Boutnib.

Bij de motoren neemt de Spanjaard Juan Manuel Pellicer de leiding na de eerste dag. De zege bij de auto's was voor Dakar-veteraan Jean Louis Schlesser. Ook dit jaar doet de Fransman mee in een zelfgebouwde buggy waarin hij iedereen te snel af was.

De Africa Race wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. De door oud-Dakar-racedirecteur Hubert Auriol bedachte race als vervanging van de welbekende Dakar rally. Die wordt in 2009 in Zuid-Amerika verreden nadat de editie van 2008 op het laatste moment werd afgelast vanwege terreurdreiging. De Africa Race voert de deelnemers van Marseille naar Senegal.