ROTTERDAM - Het is zeer wel mogelijk dat korfbalclub Nic. volgend seizoen een primeur heeft. De Groningse vereniging stelt alles in het werk om voor het eerst een aantal Taiwanese spelers naar Nederland te halen. Zeer opmerkelijk voor een club die over het algemeen niet te klagen heeft over de aanwas van topspelers.

Wie deze week in het Rotterdamse Topsportcentrum was, begrijpt waarom Nic. zo veel werk maakt van de Taiwanezen. Het team van coach Fang-yi Hsieh ('Bird') eindigde weliswaar op de voorlaatste plaats van de jaarlijkse Korfbal Challenge, maar was een lust voor het oog.

Tot voor kort kwamen de Aziatische korfballers namelijk niet verder dan a-motorisch gestuntel en een ouderwets 'zesje'. Dinsdag kreeg het publiek zeer verzorgd korfbal te zien. De atletische spelers beheersen niet alleen de technische vaardigheden, maar kennen ook alle tactische foefjes van het hedendaagse korfbal.

Ben Crum
De oorzaak van deze grote vooruitgang was snel gevonden. Op de bank zat oud-bondscoach Ben Crum, een grote naam in de korfbalwereld. Hij ondersteunt de Aziatische landen vanuit de IKF (Internationale Korfbal Federatie) en traint en coacht Taiwan regelmatig.

"We zijn er al sinds de jaren tachtig bezig, maar nu komen de Aziatische landen pas echt op", aldus de 67-jarige Crum. Bewijs daarvan is de finaleplaats van Taiwan op het wereldkampioenschap voor spelers onder 23 jaar in november in het eigen Kaohsiung. Taiwan verloor van Nederland in de finale, maar schakelde verrassend België uit in de halve finales.

Bijnaam
Een van die jonge WK-Taiwanezen is Chun-hsien Wu, die door Crum steevast 'Ricky' wordt genoemd. De Nederlander kan de Taiwanese namen niet uitspreken en heeft iedereen een bijnaam gegeven.

Ricky was ook aanwezig in Rotterdam en ontpopte zich daar tot een van de uitblinkers. Hij bezorgde internationals Tim Bakker en Bart Cleyman (België) een moeilijke avond en eindigde met negentien treffers bovenin de topscorerslijst.

Samenspel
De 20-jarige Taiwanees begon met spelen op 'highschool'. "Ik wilde graag een sport doen waarbij meisjes en jongens samen spelen", verklaart de student lichamelijke opvoeding lachend zijn keuze.

Na de middelbare school belandde hij meteen bij het nationale team, clubs zijn er in Taiwan niet. Volgend seizoen wil hij graag bij Nic. spelen, met zijn idool Michiel Gerritsen. De transfer is bijna rond, alleen de vergoeding is nog een struikelblok.

Belangstelling
Behalve Ricky staan ook 'Jerry', 'Ben' en de meisjes 'Pippen' en 'Jubby' in de belangstelling van Nederlandse clubs. Maar eerst wordt er in Taiwan nog naar de World Games in juli toegewerkt. Crum heeft een soort Bankras-model in het leven geroepen. Alle internationals verhuizen in maart naar Kaohsiung, waar ze dagelijks samen trainen. In mei komen vier Nederlandse internationals op bezoek.

"Ze worden nu alleen nog maar beter als ze tegen sterkere tegenstanders spelen. Dat moeten dus Nederlanders zijn. Verder missen ze alleen nog ervaring. Maar dat komt vanzelf", verzekert Crum.