AMSTERDAM - Vier Nederlanders strijden dinsdag om een plek in de kwartfinales van het PDC wereldkampioenschap darts. In Londen nemen Co Stompé, Jelle Klaasen, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort het in de derde ronde op tegen een Engelsman.

Niet eerder bereikten vier Nederlanders deze fase van het toernooi, dat in 1994 zijn eerste editie kende.

Pas in 2000 nam de eerste Nederlander ooit deel aan de mondiale strijd, die voorheen voornamelijk gedomineerd werd door Engelsen. Braulio Roncero had de primeur.

Van Barneveld
Zeven jaar later won Van Barneveld het wereldkampioenschap door in de finale legende Phil Taylor te verslaan. Het was de enige keer dat een Nederlander doordrong tot de finale of zelfs tot de halve finales.

In 2001 en 2003 schaarde Roland Scholten zich bij de beste acht. In 2007 en 2008 stonden drie Nederlanders in de derde ronde.

Stompé
Dinsdag bijt Stompé het spits af tegen Wayne Mardle. Aansluitend staat Klaasen tegenover Andy Hamilton en ontmoet Van Barneveld oude bekende Ronnie Baxter, die hij in 1999 versloeg in de finale van het BDO WK darts. Van der Voort sluit de avond af tegen James Wade.