SINGAPORE - Het gezamenlijke kerstbuffet smaakte na weken van gevriesdroogd voedsel uitstekend en ook van de jaarwisseling gaan de bemanningsleden van Team Delta Lloyd uitgebreid genieten. De deelnemers aan de Volvo Ocean Race zien de laatste maanden weinig anders dan water.

De derde etappe was voor het Nederlandse jacht een beproeving. De start in het Indiase Kochi was al niet goed: de boot lag ver achteraan.

Materiaalpech
De ingezette inhaalrace liep vervolgens in het honderd door materiaalpech. De schade aan de kielophanging was zo groot dat het vervolgen van de etappe in gevaar kwam.

"Frustrerend", zegt bemanningslid Ed van Lierde over wat er onderweg mis kan gaan. "Je moet die gevoelens blokkeren, want we willen allemaal zo snel mogelijk van A naar B. Als je dat samen doet, ben je er eerder dan als je je aan alles gaat ergeren."

Romantisch
De bemanning van Team Delta Lloyd slaagde er in de boot provisorisch te repareren, zodat finishplaats Singapore vlak voor de kerst op eigen kracht werd bereikt. "Het had wel iets romantisch om dit met je team in een vreemd land te vieren", zei Van Lierde over de kerstdagen. "De sfeer was prettig."

Na de gezamenlijke kerstviering waaierden de bemanningsleden uit voor een korte vakantie. Peter van Niekerk vloog naar huis, Gerd-Jan Poortman en Sander Pluijm vieren met hun partners oud en nieuw in 'hutjes op palen' op Bali en Van Lierde kiest ervoor om met zijn vriendin in Singapore de jaarwisseling door te brengen.

Gaaf
Op 2 januari worden de zeilers weer verwacht in Singapore, voor de voorbereiding op de havenrace op 10 januari. Dan moet ook de gehavende boot weer helemaal gaaf zijn. Het Nederlandse jacht staat na drie etappes achtste in het klassement, maar als Team Russia zich zoals aangekondigd daadwerkelijk terugtrekt, schuift Delta Lloyd een plaatsje op.

Van Lierde zeilde in de vorige editie van de Ocean Race op de Brunel en beschrijft het evenement als één groot avontuur. "Heel bijzonder dat ik dit kan doen. Dit moet je gewoon gedaan hebben. Het circus moet doordraaien. Slapen, eten, zeilen, het gaat maar door."

Dipjes
De 33-jarige Amsterdammer kan zich indenken dat hij zijn Nieuw-Zeelandse teamcollega Stu Wilson evenaart met vijf deelnames aan de Ocean Race.

"Dat kan ik me zeker voorstellen. Het is zo geweldig om twee weken op zee te zitten. Daar horen mooie momenten bij, maar ook dipjes. En als je dan in de haven komt, heb je echt het gevoel dat je iets hebt neergezet."