MOSKOU - De in oktober overleden Russische ijshockeyer Aleksej Tsjerepanov maakte zich schuldig aan doping. Dat blijkt uit onderzoek naar de doodsoorzaak van de 19-jarige speler. Tsjerepanov zakte tijdens een wedstrijd van zijn club Avangard Omsk in elkaar en overleed korte tijd later.

Het Russische openbaar ministerie meldde maandag dat de aanvaller zich maandenlang schuldig gemaakt zou hebben aan manipulatie met bloed. Urine- en bloedtests zouden dat hebben aangetoond. 's Avonds werd dat verhaal ingetrokken en was er nog slechts sprake van doping.Justitie beraadt zich op een aanklacht tegen de clubarts van Omsk. Doping hoeft echter niet de hoofdoorzaak van het overlijden te zijn. Tsjerepanov blijkt ook een hartafwijking te hebben gehad, waarmee hij nooit topsport had mogen bedrijven.

In trek
Tsjerepanov was in trek bij de profploegen in Noord-Amerika en in 2007 eerste keus van de New York Rangers in de NHL. Hij koos ervoor om dit jaar in Rusland te blijven. Tsjerepanov werd beschouwd als de beste Europese ijshockeyer in zijn leeftijdscategorie.