AMSTERDAM - Minnesota Vikings en Baltimore Ravens hebben beiden gedaan wat ze moesten doen: winnen en daardoor zonder problemen de play-offs halen. Respectievelijk New York Giants en Jacksonville Jaguars moesten hiervoor het onderspit delven.

De Vikings hadden op papier de zwaarste opgave. In de persoon van New York Giants kwam immers de kampioen op bezoek, die vorig jaar juist in de uitwedstrijden ongenaakbaar bleek te zijn. Maar zondag zouden de 'Road Warriors' in Minnesota van een koude kermis thuiskomen.

Scheidsrechters
Na een fysiek maar scoreloos eerste kwart was het Vikings runningback Adrian Peterson die de eerste touchdown van de wedstrijd noteerde. Hij kreeg daarbij wel onbedoeld hulp van de scheidrechters.

Een verdediger van New York bewoog te vroeg en daar werd voor gefloten. De regel is echter dat de aanvallende partij die aanvalspoging mag afmaken, want misschien is het team in staat om op eigen kracht meer terreinwinst te boeken dan het via de straf zou krijgen.

Blijkbaar was een deel van de Giants dat even ontschoten, want Peterson passeerde de verdediger alsof ze er niet stonden en kon op zijn dooie gemak 67 yards naar de endzone afleggen. Even later werd een touchdown van New York wel afgekeurd, omdat de ploeg zelf een overtreding had begaan en het spel ditmaal dus niet verder mocht.

Grote held
Toch zag het er lang naar uit dat de Giants wederom een uitoverwinning zouden boeken. Met nog vijf seconden op de klok stond het 19-17 voor New York. Minnesota had echter nog een kans en dat was via een fieldgoal van 50 yards. Terwijl de tijd verstreek haalde kicker Ryan Longwell uit en de bal verdween keurig tussen de palen: 20-19 voor de Vikings en een plekje in de play-offs.

Baltimore Ravens
Ook de Ravens bereikten de play-offs, al had de ploeg daar wel een wake-up call van Jacksonville Jaguars voor nodig. Na het eerste kwart stond het 7-3 in het voordeel van de Jags en bij een nederlaag zou Baltimore uitgeschakeld zijn.

Maar zoals zo vaak stapte de ijzersterke verdediging van de Ravens naar voren en zorgde ervoor dat er de rest van de wedstrijd geen enkel tegenpunt meer geïncasseerd hoefde te worden. Daarnaast wist het team zelf wel via touchdowns van de runningback Le'Ron McLain en Willis McGahee en een fieldgoal van kicker Matt Stover te scoren en won uiteindelijk makkelijk met 27-7.