AMSTERDAM – Vorig jaar was Miami Dolphins met slechts één overwinning nog het lachertje van de NFL. Maar dit seizoen won het American footballteam de AFC Oost-divisie en staat het in de play-offs.

Voor aanvang van de wedstrijd was het zondagavond (Amerikaanse tijd) de vraag wie tot grote held zou uitgroeien. Zou quarterback Brett Favre erin slagen om in zijn eerste seizoen bij de New York Jets de ploeg naar de play-offs te leiden? Of zou zijn tegenstander Chad Pennington het team waar hij door de komst van diezelfde Favre werd ontslagen, de loef af steken?

Zijspoor
Voor Pennington stond er dus meer op het spel dan de play-offs met de Dolphins te bereiken. Afgelopen seizoen werd de spelverdeler op een zijspoor bij de Jets gezet. Het management veronderstelde dat er meer direct succes in de oude Brett Favre zat en de quarterback mocht uitkijken naar een ander team.

Uitgerekend de slechtste ploeg klopte bij hem aan en precies een jaar later kreeg Pennington de kans om wraak te nemen op zijn oude werkgever. Maar ook voor Favre zat er een persoonlijk randje aan de wedstrijd. De quarterback die inmiddels aan zijn derde jeugd bezig is, wilde alle critici de mond snoeren en laten zien dat ook hij nog steeds van waarde is.

Eerste klap
Het was Favre die de eerste tik uitdeelde. Halverwege het tweede kwart vond de spelverdeler zijn receiver Lavernarus Coles geheel vrij in de endzone van Miami en bracht zijn ploeg op een 7-0 voorsprong. Vier minuten later was het de beurt aan Pennington die zijn mede-aanvaller Ted Ginn ongedekt in het doelgebied van New York vond.

Direct in de eerste actie daarna ging het mis bij Brett Favre. De meest ervaren speler op het veld maakte een cruciale fout. Bij een pass zag hij verdediger Phillip Merling volledig over het hoofd en gooide de bal recht in zijn handen. Merling maakte dankbaar gebruik van dit buitenkansje en rende met bal en al 25 yards naar de endzone van de Jets.

In de tweede helft leek Favre zijn fout goed te maken. Door middel van een touchdown-pass op zijn reserve runningback Leon Washington bracht hij zijn ploeg weer op voorsprong. En in plaats van één extra punt, besloot de spelerverdeler twee extra punten aan de touchdown toe te voegen. Geen trap tussen de palen, maar een succesvolle worp op receiver Jerricho Cothery bracht de stand daardoor op 17-14 voor de Jets.

Laatste woord
Pennington liet zich het kaas echter niet van het brood eten. Nog in het derde kwart bracht bij Miami weer op voorsprong via een touchdown-pass op mede-aanvaller Anthony Fassano. En toen kicker Dan Carpeter in het laatste kwart ook nog eens een fieldgoal door de palen schoot, waren de play-offs voor Miami een feit en haalde Pennington zijn gram tegen de Jets.