AMSTERDAM – Drew Brees heeft als tweede quarterback in de geschiedenis van de NFL meer dan 5000 yards in één seizoen bij elkaar gegooid. Uiteindelijk gooide de spelverdeler van New Orleans Saints dit jaar 5069 yards bijeen.

Brees kwam hierbij 16 yards tekort om het record van de legendarische Dan Marino te verbreken. In 1984 passte Marino bij Miami Dolphins voor maar liefst 5084 yards.

Voorafgaand aan de wedstrijd van zondag tegen Carolina Panthers had Brees nog 402 yards nodig om het record in handen te krijgen. Geen onmogelijke opgave, maar de luchtaanval van de Saints kwam maar niet op gang. De spelverdeler kwam niet in zijn ritme, passes kwamen niet aan of werden goed verdedigd en de 5000-grens leek ver weg.

Sterk eind
Pas in het vierde kwart kwamen Brees en de rest van zijn aanval op stoom. Inmiddels keek het team al tegen een 30-10 achterstand aan. Maar of de Panthers nu achterover leunde of de Saints nu eindelijk wakker werden... plots lukte alles. De ene na de andere pass kwam aan en het onbereikbare geachte aantal yards van Marino kwam steeds dichterbij.

Hierdoor werd de wedstrijd zelf ook steeds spannender. Brees gooide in de laatste vijftien minuten naast de vele yards ook nog eens drie touchdowns. Toch was het niet genoeg voor de overwinning, want Carolina had in de slotsecondes met een beslissende fieldgoal het laatste woord.

Ultieme kans
Met nog precies één seconde op de klok mocht Drew Brees nog een keer het veld in voor de laatste aanvalspoging. Nog een ultieme kans dus om de magische grens van 5084 yards te passeren. Ook de verdediging van tegenstander hielp graag een handje mee, want Carolina stelde zich op een behoorlijke afstand van de aanvallers van New Orleans op.

Terwijl de klok op nul tikte, vuurde Brees nog een maal de bal naar voren. Lance Moore was de gelukkige om de recordbrekende pass te ontvangen, maar de aanvaller had te veel last van een verdediger in zijn rug. De bal viel op de grond en daarmee was zowel de wedstrijd als alle hoop op een nieuw record afgelopen.