AMSTERDAM - Anky Van Grunsven heeft zaterdag bewezen dat ook grote kampioenen wel eens een blunder maken. En hoe. De meest geroutineerde amazone van iedereen die op dit moment actief is in de paardensport moest haar hele kür op muziek tijdens het concours hippique van Mechelen improviseren. Reden: ze was haar muziek vergeten.

"Ik ben ontzettend stom geweest. Ik heb over deze situatie al vaak nachtmerries gehad. Nu overkwam het me toch", zei de Brabantse Van Grunsven in België. Hoe het toch kon dat ze niet de muziek bij zich had waarop ze zo had geoefend? Ze had haar cd's laten inpakken door een ander en prompt ging het mis.

Improvisatie
Omdat Van Grunsven grenzeloos vertrouwen had in degene die haar cd-koffer had ingepakt, verzuimde de 40-jarige Brabantse voor de wedstrijd een soundcheck te doen. Het gevolg was dat Van Grunsven aan het begin van haar kür volledig verrast werd door de muziek die haar moest begeleiden.

"Ik heb vanaf de eerste pas geïmproviseerd. Diep puttend uit mijn geheugen kon ik me ongeveer herinneren wat er moest komen. Ik heb geprobeerd daarop te anticiperen. Painted Black deed erg zijn best, in tegenstelling tot vrijdag. En ik bleek ineens erg creatief te zijn."