MECHELEN - Adelinde Cornelissen heeft zaterdag tijdens het concours hippique van Mechelen de kür gewonnen, een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker. De dressuuramazone uit Beilen haalde voor haar proef met de ruin Parzival een score van 79,65 procent.

Ze bleef daarmee haar collega-internationals Anky van Grunsven en Hans Peter Minderhoud voor. Als beloning kreeg ze 5000 euro.

Van Grunsven, hersteld van een rugblessure, startte in België met haar tweede paard, IPS Painted Black. De jury waardeerde haar vrije oefening op muziek met 78,40.

Minderhoud, met Exquis Nadine onder het zadel, kwam uit op een totaal van 77,90. Jeannette Haazen (Nartan) completeerde het Nederlandse succes. Voor Cornelissen was het de derde WB-zege op rij. In de algemene rangschikking is ze nu tweede met 60 punten, twee minder dan leider Minderhoud. Christa Laarakkers deelt de derde plaats met de Duitse Monica Theodorescu.

'Niet cadeau'
Cornelissen zei na afloop dat ze het bepaald niet cadeau had gekregen. Haar paard kwam zeer gespannen de piste in. "In heb sommige lijnen in de kür iets aangepast om Parzival niet weer de hoeken die hem angst inboezemden te hoeven inrijden. Wat ik wel als positief ervaar, is dat ik nu steeds beter in staat ben de spanning weg te laten vloeien", zei de winnares.