AMSTERDAM - De basketballers van Den Bosch hebben vrijdag hun eerste zege geboekt tijdens de AHBW. Het werd tegen Minas Tenis 88-73. Amsterdam won vervolgens ook. Tegen Israel werd het na verlenging 80-76 en daarmee werd de 'thuisclub' eerste in zijn poule.

Het leuke van basketballtoernooien is vaak het rekenwerk. Niet zelden moeten de zakjapanners tevoorschijn worden gehaald als er nog één ronde de spelen is. De 23e (A)HBW maakt daarop geen uitzondering.

Den Bosch won op tweede kerstdag knap en overtuigend van Minas Tenis (88-73) en speelt daarom zaterdag letterlijk een alles of niets wedstrijd tegen de Puertoricanen van Capitanes de Arecibo.

Eerste of vierde
Winst betekent de eerste en verlies de vierde plaats in de poule. Eerste betekent rechtstreeks naar de halve finales, vierde betekent op maandagmiddag proberen geen laatste te worden...

Bij een overwinning van Den Bosch op de tegenvallende Capitanes (twee Amerikanen zijn er niet bij en dus is de ploeg niet op z'n sterkst in Amsterdam) moet er flink worden gerekend.

Drie ploegen (Den Bosch, Minas Tenis en het Nederlands team) eindigen dan met vier punten uit drie wedstrijden. Ook onderling is er geen verschil en qua saldo staan Minas en Oranje dan ook nog gelijk.

den bosch-minas
Dean Oliver gaat scoren voor Den Bosch tegen Minas Tenis. (foto: Michael Rosa)

Eén duizendste punt
De volgende tiebreaker is het doelgemiddelde. En die brengt uitkomst. Den Bosch is dan eerste en Nederland wordt tweede met een verschil van minder dan een duizendste punt ten opzichte van Minas.

Het wrange voor Den Bosch is dat het een do-or-die wedstrijd is. Verlies betekent namelijk de vierde plaats in de poule op basis van onderlinge resultaten. En dat is een rechtstreekse verwijzing naar het potje tegen Francis Marion University, dat roemloos laatste werd in de andere groep.

Die poule werd knap gewonnen door Amsterdam, dat zich daarmee een extra rustdag bezorgde, want de groepswinnaars gaan rechtstreeks door naar de halve finales. Amsterdam bereikte die door een overwinning na verlenging op Israël: 80-76.

ahbw26-benny-the-bull

Historische zege
Zonder daar kennis van te hebben zorgde Amsterdam daarmee voor een (A)HBW-primeur. Het was voor de zesde keer dat een Nederlandse ploeg extra minuten nodig had in de historie van het toernooi, maar nog niet eerder had een ploeg van eigen bodem op die manier een wedstrijd gewonnen.

Amsterdam nu dus wel en verdiend, al had het muntje in de heerlijke slotfase net zo goed de andere kant op kunnen vallen. De fout die de Israëliër Gal Mekel kreeg bij een voorsprong van 68-65 en waarin Teddy Gipson met bonus voor de reguliere eindstand van 68-68 tekende, werd begrijpelijk aangevochten door de ziedende coach Zvi Sharf.

Maar er waren meer momenten in de zinderende slotfase, die het spektakel bepaalden. Goede dingen en fouten van de ploegen en soms twijfelachtig optreden van de arbiters. Maar het paste allemaal keurig in het stramien van deze wedstrijd, waar behoorlijk publiek op af was gekomen. Meer dan gebruikelijk op tweede kerstdag.